Aloe vera (Aloe ferox, Aloe barbadensis)

Kép forrása: 
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://herbalcureinfo.com/wp-content/uploads/2008/04/aloe-vera-plant-in-home.jpg&imgrefurl=http://herbalcureinfo.com/tag/antifungal/&usg=__i8F649lw_gUyHGozGLn5AYImYQA=&h=400&w=300&sz=141&hl=hu&start=0&sig2=4a35VtfsuRClE-6Z0T_qtw&zoom=1&tbnid=9DW7VpbqoPV4fM:&tbnh=156&tbnw=117&ei=TNZbTd2wEc3rOZ3T3JsL&prev=/images%3Fq%3Daloe%2Bvera%26hl%3Dhu%26sa%3DX%26biw%3D1280%26bih%3D798%26tbs%3Disch:1%26prmd%3Divnsl&itbs=1&iact=rc&dur=644&oei=TNZbTd2wEc3rOZ3T3JsL&page=1&ndsp=24&ved=1t:429,r:16,s:0&tx=66&ty=96
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
aloe vera

Aloé, orvosi

Aloe ferox, Aloe barbadensis

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó évelő növény. Mintegy 300 fajt sorolnak az aloék nemzetségébe. Örökzöld, pozsgás növény. Húsos, pettyezett levelei tömött tőrózsában állnak, amelyek zöld, szürkés- vagy kékeszöld színűek. A meleg száraz, mediterrán régiót kedveli. Élőhelye Afrika és Nyugat-India. Magvetéssel szaporítható, illetve a legtöbb aloé sarjakat nevel, melyekről szaporíthatók is. Április-május a legjobb szaporítási időszak.

A húsos levelek nedve értékes kozmetikai és gyógyászati alapanyag.

A kozmetikai ipar fontos alkotóeleme samponok, krémek, szappanok előállításakor.

A növény leveleit használják gyógyászati célokra, a levél egyes részeit különböző célokra hasznosítják. Az a sűrű kocsonyás nedv, a növény leveleinek belső részéből származik. Az aloé gél a levél központi területén lévő parenchima sejtek által termelt nyákos anyag, a külső levél epidermisz alatt lévő tubuláris sejtek által termelt nektár pedig az aloé lé, mely sárga és hashajtóként használatos.

Az aloe gél tartalmaz lignánt, mono-és poliszacharidokat, szalicilsavat, triterpéneket, vitaminokat (A, C, E, B12), ásványi anyagokat, nyomelemeket. Az aloe lé egy sárga anyag, melyet rendszerint szárítanak, és erős hashajtóként használnak. Az aloe lé nagy mennyiségben tartalmaz antrakinon származékokat (aloin A és B, aloinozid A és B).

Régen tapasztalati úton jöttek rá, hogyha a növény levelének ragacsos, nyúlós nedvével bekenik a sebeket, égési sérüléseket, az meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a növény gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású. Az aloé gél hidratáló tulajdonságai révén elősegíti a sebgyógyulási folyamatot, megszáradását követően pedig a bőrt védő réteggel látja el.

Az aloé gél elősegíti a kötőszöveti rostok kialakulásához szükséges kollagén szintézisét, és felgyorsítja a seb összehúzódását.

Használják égési és fagyásos sérülések és fekély esetén, valamint bőrregenerációs folyamatok elősegítésére.

Felületi alkalmazás esetén egyes bőrbetegségek, mint a psoriasis által érintett bőrterületek nagyságát csökkenti. Az aloé gél rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással. Mérsékli a gyulladás helyén kialakult duzzanatokat, bőrpírt és a fájdalmat. A legfrissebb kutatási eredmények szerint sikerült egy antiallergén vegyületet (alprogen) kivonni, és részlegesen tisztítani az aloé gél kivonatokból.

Az aloé gél immunrendszert serkentő tulajdonságának köszönhetően vírus ellenes hatású, és hatásosnak bizonyult a sejtosztódási folyamatok lassításában. Léteznek olyan szakirodalmi források, melyek szerint az antrakinon aloint képes inaktiválni, azaz hatástalanítani a Herpes simplex és az Influenza vírust.