Ernst Haeckel törzsfája 1879-ből

Kép forrása: 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Tree_of_life_by_Haeckel_cleanup_2.png
Leírás szerzője: 
KÖRINFO
Az emberi faj kifejlődése

Ezt a törzsfát Ernst Haeckel 1879-ben rajzolta az emeber fejlődésének magyarázatára.

Ernst Heinrich Philipp August Haeckel (1834. február 16., Potsdam - 1919. augusztus 9., Jena) német zoológus és filozófus volt, ő tette Charles Darwin munkásságát Németországban ismertté valamint saját származáselméletet dolgozott ki.

Haeckel eredetileg orvos volt, később azonban összehasonlító anatómia és zoológia professzora lett. Neki köszönhetünk néhány ma is használatos biológiai fogalmat, mint például törzs vagy Ökológia[1]. Haeckel szerint a politika pedig nem más mint alkalmazott biológia. Ernst Haeckel nézete egy a természettudományokon alapuló monizmus volt. (Monizmus = csak egyetlen szubsztanciát, Haeckel esetében a materiális, vagyis anyagi szubsztanciát fogadja el létezőnek). 1906. január 11-én megalapította a Német Monista Egyletet Jénában.

Haeckelnek nagy jelentősége volt a darwinizmus németországi elterjesztésében, mert írásai igen népszerűek voltak. Ezen túlmenően kidolgozta a saját részletes embrionális érvelését az evolúcióelmélet mellett és ebben az összefüggésben alkalmazta a biogenetikai alaptörvényt. Az eugenika úttörője volt, bár alapvetően a haladás és az evolúcióból eredő fejlődésben hitt és nem a degenerációban. (Az eugenetika az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokkal, lehetőségekkel foglalkozó tudományág.)