Nyuszt (Martes martes)

Kép forrása: 
http://www.nadap.hu/kiop/content/2_1.htm
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
Nyuszt

A nyuszt teste hosszú, kecses, mozgása könnyed. A nőstények testhossza 43−47 cm, míg a hímeké 48−51 cm. A farok hossza a nőstényeknél 20−23, míg a hímeknél 23−26 cm. A hímek testtömege 1,8 kg, a nőstények ennél valamivel könnyebbek. Háta sötétbarna, homloka és az arcorri rész világosbarna, az orra fekete. Az oldala és a hasa sárgás, lábai feketésbarnák. Hosszú, bozontos farka sötétbarna. Torokfoltja a szájzúgtól húzódó kerekded, sárgás árnyalatú.

Táplálékul elsősorban rágcsálókat fogyaszt, ezen belül is a fákon élő mókusokat és peléket. Szívesen kifosztja a madárfészkeket, illetve álmukban meglepi és elfogyasztja a madarakat egészen a fajdméretűekig. Ügyesen mászik, és akár 4 métert is ugrik a fák lombkoronájában, a fán lefelé és felfelé ugyanolyan könnyedséggel mozog, mint a talajon. A nyári időszakban szívesen fogyaszt gyümölcsöket is, ha az éhség ráviszi, nem veti meg a bogyókat, nagyobb rovarokat vagy csúszómászókat sem.

Élőhelye: egész Európában elterjedt, területei még Ázsiába is benyúlnak. Az erdő típusai szerint nem válogat, tűlevelű és lombhullató erdőben egyaránt jól érzi magát. Elterjedési területe a hegyvidékeken a fahatárig ér. A kopár szirteket kerüli.

Hazánkban védett, azokban az országokban, ahol nem került védelem alá, prémjéért előszeretettel vadásszák. Természetes ellenségei a szirti sas és az uhu, melyek elsősorban a Finnországban élő nyusztokat veszélyeztetik. A nyuszt a hóban is jól mozog, talpán lévő szőrök nem csak a hideg ellen védik, de a hóban való járást is megkönnyítik.

8−10 évig él. Élete végéig nemzőképes. A nyár közepén párzik és a vemhességi idő általában annyira elhúzódik (megtermékenyített petesejt késleltetett beágyazódása miatt), hogy a kölykök csak áprilisban jönnek a világra. 30 gramm a súlyuk, a fészket június vagy július környékén hagyják el és születésük után hat hónappal lesznek teljesen önállóak.

A nyuszt elnevezés szoros rokonságot mutat a finn, észt és egyéb finnugor nyelvek nyusztra használt neveivel, tehát egyik ősi szavunk.

Természetvédelmi értéke: 10.000 Ft