Nátrium

Kép forrása: 
http://periodictable.com/Elements/011/index.html
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
nátrium

A nátrium a hatodik leggyakoribb elem a földkéregben, ez 2,83%-ot jelent, az összes nátrium-formát beleértve. A nátrium-klorid második leggyakoribb elem a tengervízben. A legfontosabb sói: a természetben található nátrium-klorid (kősó), nátrium-karbonát (szóda), nátrium-borát (bórax), nátrium-nitrát és nátrium-szulfát. A nátrium sók megtalálhatóak tengervízben (1,05%), sós tavakban, szikes tavakban és forrásvízben. A só termelése mintegy 200 millió tonna évente.

 

Élettani hatásai:

A nátrium számos élelmiszerben megtalálható, sőt a konyhasó használatával növeljük a mennyiségét az ételekben. Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. Nélkülözhetetlen a káliummal közösen az ozmózis nyomás biztosításában, az ingerületi folyamatokban, az izomműködésben, a sav-bázis egyensúly fenntartásában és a sejtek energiaellátásában is. A túl nagy mennyiségű nátrium károsíthatja a vesét és növeli az esélyét a magas vérnyomás kialakulásának. Személyenként változik a napi bevitel van akinél ez az érték 2 g/nap, de bizonyos helyeken 20 g/napot is elérheti.

A nátrium-hidroxid gőz rendkívül irritálhatja a bőrt, szemet, orrot és a torkot. Nagy mennyiségű nátrium-hidroxid expozíció esetén nehézlégzést, köhögést és hörghurutot okozhat. Bőrrel érintkezve viszketést, bizsergés, maró sérülést, maradandó károsodást okozhat. Szembe kerülve tartós károsodáshoz vagy akár a látás elvesztéséhez is vezethet.

 

Hatása a környezetben:

A talajban túlzott mennyiségben szikesedéshez vezet. Szilárd formában nem mobilis, de magába szívja a nedvességet. A nátrium-hidroxid kioldódik a talajból és a vízforrásokba kerülhet.

Szerző által felhasznált források: 

http://www.lenntech.com/periodic/elements/na.htm