Bárium

Kép forrása: 
http://gensonscience.wikispaces.com/Barium
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
Bárium

A földkéreg gazdag báriumban, mivel a 14. leggyakoribb elem. Nagy mennyiségben megtalálható a talajban és néhány élelmiszerben, mint például dió, tengeri moszat, hal és egyes növények. Nagyobb mennyiségben használják iparokban, ezért az emberi tevékenység során sok bárium kerül a környezetbe. Ennek eredményeként a bárium koncentrációja magasabb lehet a levegőben, a talajban, mint a természetben. A fő bányászott fém a barit, amely egyben a leggyakoribb is. A fő bányászati területek Egyesült Királyság, Olaszország, Csehország, Egyesült Államok és Németország.

 

Élettani hatásai:

Az a mennyiség, ami kimutatható az ételekben és a vízben általában nem elég magas ahhoz, hogy egészségügyi problémákat okozzon. A bárium a legnagyobb kockázatot azoknak az embereknek jelenti, akik bárium iparban dolgoznak. Ezekben az iparokban a bárium-expozíció a levegőben megtalálható bárium-szulfát vagy bárium-karbonát, amit belélegeznek.

A veszélyes hulladékot tartalmazó területeken a bárium is megtalálható, ezért az ott élő emberek veszélynek vannak kitéve. A bárium a szennyezett területeken légzés útján, a talajon termesztett növények elfogyasztásával vagy akár az ivóvízzel is bejuthat a szervezetbe, de bőrrel való érintkezés is előfordulhat. A vízben oldható bárium vegyületek mérgezőek. A szervezetben a vízben oldott bárium nagy mennyiségű felvétele bénulást vagy akár halált is okozhat.

 

Környezeti hatásai:

Az iparból vízben oldódó báriumvegyületek kerülnek ki, amelyek megtalálhatóak a tavakban és folyókban. Ezért a vízi állatok testében felhalmozódhat. A talajban a legtöbb helyen a belső rétegekben található bárium, de azokon a veszélyes hulladékot tartalmazó területeken a magasabb rétegekbe is bejuthat.

Szerző által felhasznált források: 

http://www.lenntech.com/periodic/elements/ba.htm