Brucellózis

Kép forrása: 
http://www.madrimasd.org/blogs/salud_publica/2007/05/30/66687
Leírás szerzője: 
KÖRINFO
http://www.madrimasd.org/blogs/salud_publica/2007/05/30/66687

A brucellózis, más néven Bang-féle betegség, Gibraltár láz, máltai láz, mediterrán láz, rock láz, vagy a bang-láz, erősen fertőző zoonózisok okozta betegség. Átvitel emberről emberre szexuális kapcsolat útján történhet, vagy rendkívül ritka anyáról gyermekre, de lehetséges. 

Az emberi megbetegedésért főként a fertőzőtt, nem pasztőrözött tej, az ebből készült sajt fogyaszása felelős. Állatorvosok, állattenyésztők, vágóhídon dolgozók a fertőzött állat húsával érintkezve is megbetegedhetnek. A fő kórokozók a Brucella abortus (szarvasmarha), a Brucella melitensis (kecske) és a Brucella suis (sertés). 

A brucellosis alattomos módon jelentkezik, hetek telhetnek el mire a beteg orvoshoz fordul. A tünetek ugyanis aspecifikusak, eleinte nem keltik súlyos betegség benyomását. Étvágytalanság, fogyás, izzadás, nagyfokú fáradékonyság, fejfájás, ízületi fájdalmak, hullámzó, főként éjszaka jelentkező láz. A krónikus formában évekig fennállhatnak a pananaszok, hosszabb tünetszegény, láztalan, illetve hőemelkedéstől mentes periódusokkal tarkítva. A férfiak mellékheréjét az esetek alig több mint tizedében támadják meg a brucellák. A betegekben megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, a lép, ritkábban a máj is.  

A kórokozó kimutatása vérből, liquorból (gerincvelői folyadékból), estenként vizeletből, csontvelőből is lehetséges.

Szerző által felhasznált források: 

http://www.euuzlet.hu/szines/2007/julius/brucellozis.html