Hagymaburok

Kép forrása: 
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.hlasek.com/foto/liparis_loeseli_632.jpg&imgrefurl=http://www.hlasek.com/Liparis_loeselii_632.html&usg=__LlnUF6GyiaWICi0zq_nDNBQQZfE=&h=500&w=357&sz=35&hl=hu&start=3&itbs=1&tbnid=vJGZIr5wBBqe2M:&tbnh=130&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dhagymaburok%26hl%3Dhu%26sa%3DG%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1
Leírás szerzője: 
Pinczehelyi Katalin

A Velencei-tavi madárrezervátum az országos jelentőségű természetvédelmi területek egyik legrangosabbja, melyet a Nemzetközi Természetvédelmi Unió is igen előkelő helyen tart számon. A terület értékes növényvilágát sokáig inkább csak tudományos körökben ismerték. A botanikai kutatások folytatása és eredményeinek ismertetése ezért további feladatokat ró a szakemberekre.
Borhidi Attila és Balogh Márton 1968. nyarán találta meg az úszólápokat a Velencei-tavon, amelyek az eredeti lápi vegetáció maradványai. Ezt a különleges lápi növényzetet, elsősorban az Európa-szerte ritka hagymaburok (Liparis loeselii) nevű lápi orchidea jelenléte is mutatja. Bár ez a növény nem új tagja a magyar flórának, a Velencei-tó ma az egyetlen biztos lelőhelye. Nikfeld osztrák botanikus szerint egész Európában csak a Velencei-tavon él nádas gyepszintjében ez az orchidea.