Általános fórum

Általános fórum a Körinfóval kapcsolatban

SOILUTIL Konferencia, akkreditáció

Kedves Rendezők!

Úgy hallottam, hogy a SOILUTIL Konferencia akkreditált tanfolyamnak számít, így lehet pontszámokat szerezni!

Kérem adják meg a részleteket: kik szerezhetnek pontszámot, milyen feltételekkel.

Köszönettel: Kavka

SOILUTIL Konferencia, akkreditáció

Kedves Kavka!

Valóban akkreditált tanfolyamnak számít a SOILUTIL Konferencia; pontértékének megállapítása most van folyamatban a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) által.

Azok a mérnökök, akik továbbképzésként szeretnék igénybe venni ezt a szakmai programot, megkaphatják a kamara által megállapított továbbképzési pontot, amennyiben a konferencia mindkét napján részt vesznek.

Üdvözlettel,

Molnár Mónika (BME)

 

SOILUTIL Konferencia

A SOILUTUL Konferencián ingyenes a részvétel (mindkét napon), kivéve ha valaki akkreditált tanfolyamként (mérnöktovábbképzésként) szeretné igénybe venni ezt a konferenciát, pontszám szerzése céljából.

A résztvevőknek előre kell jelezni részvételi szándékukat, más teendőjük nincs.

Részletek az alábbi oldalon:
SOILUTIL Konferencia és Helyszíni Bemutató, 2013. november 14—15, Budapest

 

Gruiz Katalin

SOILUTIL Konferencia

Tisztelt Gruiz Katalin!

Érdeklődni szeretnék, hogy a SOILUTIL Konferencián való részvételnek milyen költségei vannak, ha mindkét napon szeretnék résztvenni?

Köszönettel:

Tolner Mária

 

SOILUTIL projekt kísérleti parcellák megtekintése

Tisztelt Gruiz Katalin!

Aziránt érdeklődöm, hogy részt vehetnek-e a Soilutil konferencia második napján a téma iránt érdeklődő diákok, szakirányú egyetemi, főiskolai hallgatók? Van-e részvételi díja a bemutatónak?

Köszönettel:

Klebercz Orsolya

Kiss Mónika gimnáziumi

Kiss Mónika gimnáziumi kémiatanárnak üzenem: a vegyi anyagok hasznosításáról, használatáról talál összefoglalaó power-point előadásokat magyar és angol nyelven.

Külön előadásban szerepelnek a gyógyászatban, a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, az energiatermelésben, a telekommunikációban hasznosított vegyi anyagok. Ezek és még több hasonló előadás letölthető és egy az egyben használható oktatási célokra.

Megadom direkben is a címeket!

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/etanfolyam/4050

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/etanfolyam/11132

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/etanfolyam/11135

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/etanfolyam/11136

Jó munkát, jó tanítást!

A talaj mint élőhely

A talaj mint élőhely bemutatását itt találjátok: http://enfo.agt.bme.hu/drupal/keptar/9787

Ide lehet feltenni további talajlakó élőlényeket, még messze nem teljes a könyvtár!

Többen érdeklődtek e-mailben

Az újonnan felmerült káros hatású vegyi anyagokról többen érdeklődtek e-mailben és telefonon, főként az ott felsorol gyógyszerekkel kapcsolatban.

Szeretném hangsúlyozni ezúton is, hogy kimondottan a környezeten keresztüli kitettségről beszélünk ezeken az oldalakon, tehát nem a szer direkt hatásáról, hanem korábban ismeretlen mellékhatásairól. Egy növényvédőszerről tudható, hogy ölő hatása van, hiszen azért tervezték, gyártották és használják, hogy megölje a növényi kártevőket. Ezt a hatást jól ismerjük és az ebből adódó kockázatot elővigyázatos használattal elfogadható mértékűre lehet csökkenteni. Vannak viszont olyan növényvédőszerek, melyek az emberre is káros hatást gyakorolnak és hosszú távon a környezeten keresztül bekerülve az ivóvízbe és az élelmiszerekbe mindenkire veszélyt jelentenek.

"Az újonnan felmerült káros hatású vegyi anyagok" könyvtárban  azokat a vegyi anyagokat mutatjuk be, melyekről ismert hatásaikon kívül (pl. patkányméreg, gombaölő, gyulladásgátló, stb.) felmerült, hogy a célszervezeteken kívül más szervezetekre is hatást gyakorolhatnak a környezetbe kikerülve, onnan élelmiszerekbe és vízbe bekerülve.

Gondoljunk például gombák vagy rovarok ellen tervezett, gyártott és használt  növényvédőszerekre, melyek hathatnak az emberek hormonrendszerére, vagy hosszú távon reprotoxikusak (a termékenységet és az utódokat károsító hatás) lehetnek.

A gyógyszerek a célzott betegeken kívül mindenkire, aki a gyógyszer teljes életciklusa során találkozik vele, pl. a kezelt betegből távozván a csatornán keresztül élővizekbe kerülésekor. A humán fogamzásgátló szerek például a vízi ökoszisztémára is hatnak, példák mutatják, hogy a kagylók nemet válthatnak, a krokodilok terméketlenekké válhatnak.

Az újólag felismert szennyezőanyagokra, mint amilyenek az emberi és állati endokrin rendszert és az immunrendszert károsító vegyi anyagok, az jellemző, hogy
- valós vagy valószínűsíthető veszélyt jelentenek a környezetre és az emberi egészségre;
- nem szerepelnek listákban és adatbázisokban, nem találunk rájuk határértékeket és más környezetminőségi kritériumot, de még hatásukra vonatkozó eredményeket sem;
- káros hatásuk nem a szokásos, és tesztelhető tartományban jelentkezik, ezért a dózis–hatás vagy a koncentrációhatás összfüggés nehezen mérhető ki.

A felismerés újdonsága abból is fakadhat, hogy időközben új forrást, új terjedési útvonalat, eddig nem vizsgált hatásmechanizmusát, mellékhatást, vagy új detektálási vagy kimutatási módszereket, technikákat fedeztek fel.

Megismerkedhetnek a szóbanforgó vegyi anyagokkal ezen az oldalon: http://enfo.agt.bme.hu/drupal/keptar/1640

American International School of Budapest

Hi, About One Month Ago, my school contacted you for a project with the bacteria Vibrio Fischeri. You said that BME could help me with my project and you asked me to submit my project proposal to your forum. I could not figure out how this website works until now because all the instructions are in hungarian. Below is my proposal. Thank you for your help and I look forward to working with you. This is an amazing oppurtunity and hopefully the beginning of a relationship between the American School and BME. 

Please Contact Me at: eashour.aisb@gmail.com

Proposal: 

 

<!--StartFragment-->

Vibrio Fischeri Experiment Proposal

To Whom It May Concern:

 

My name is Emir Ashour, and I am a year 12 student in his final year of high school at the American International School of Budapest. In order to graduate and continue to university, I must conduct a unique scientific investigation. I have been researching several possibilities since November, and just recently I have come across a topic I would like to research, something that has never been done at my school.

 

At first, I very much wanted to do something with animal behaviour, but I was not to keen on doing it with large organisms as it would be hard to quantitatively measure aspects about animal behaviour in response to a stimulus. But then, I started to think about bacteria.

 

Through several weeks of research, I came across some information talking about “Quorum Sensing” which I learn’t was the way that bacteria communicate amongst eachother.  I learnt that gram negative bacteria such as Vibrio Fischeri secrete autoinducers when they are around other gram negative bacteria. At a certain population density, the vibrio fischeri light up and act as a unicellular organism.

 

I was fascinated by the concept that millions of small organimss can come together and act as a single organism and actually produce light! But I wanted to go further and see whether changing an abiotic component in the vibrio fischeri’s environment would affect the amount of autoinducers that are produced. If there are less autoinducers produced, then a higher population density of the bacteria would be needed in order to light up.

 

I also found that when the autonducer is produced, the transcription of luciferase occurs. As it is a combustion reaction, carbon dioxide is produced. Thus, I can measure the amount of carbon dioxide that is produced which would show a relationship to the amount of autoinducer that is produced. If more autoinducers are produced, then that means there is a higher population density of the bacteria.

 

Thus this is what I would like to do. I would like to culture several samples of bacteria and subject them to environments of different salinity levels. This should affect the amount of autoinducer that is needed in order for the bacteria to light up. I will measure the amount of autoinducer that is produced by looking at the amount of carbon dioxide that is produced as a result of the transcription of luciferase which is caused by the release of the autoinducer. I hope to find a relationship between salinity and the amount of autoinducer that is produced causing the bacteria to light up.

 

Could you please give me your thoughts on the experiment? I would like to thank you for letting me use your laboratory and I look forward to initiating a relationship between the American International School of Budapest and the BME university. 

<!--EndFragment-->

 

Adatlap gazdája kerestetik

Sziasztok!

Ugyanazt a technológiát feltöltöttétek ketten is (Fülöp Dávid, és egy Kucilla nickre hallgató névtelen hős, akinek még az e-mail címét sem tudom) - egyikőtök sem jelezte, hogy szeretné kitölteni, és ezért nem tudom eldönteni, melyikőtöké volt "jogos". A "Kucilla"-verzió volt hamarabb, viszont azt nem tudom kihez rendelni. Úgyhogy ha jelentkezik péntekig, övé a téma, ha nem, akkor Fülöp Dávidé.

Üdv:

Klebercz Orsi

 

 

Adatlap szetkesztés

Sziasztok!

Nem tudja esetleg valaki, hogy miért nem tudok adatlapot szerkeszteni? Nekem is Talajvédelem házi lenne és egyszerűen nem sikerül... Rányomok hogy adatlapok szerkesztése, ahova oda van írva, hogy minden regisztrált tagnak joga van módosítani, ezután kéri a jelszavam majd ha bírom akkor olyan mintha nem történt volna semmi, kéri újra... Előre is kösszi a választ. Lujza

Nekem pedig "hieroglifákat"

Nekem pedig "hieroglifákat" rak elé, pedig wordből másolom..

Lehet hogy nem kompatibilis a honlap az új worddel?

hieroglifák

A paste from word vagy a paste as plain text gombokat kéne használni. És ha már volt előzmény, akkor kitakarítani a szövegmezőt a "szövegmező tiltása" funkció megnyomása után.

GK

HIBA ÉSZLELÉSE A KÖRINFO TUDÁSBÁZISBAN

A KÖRINFO készítői kérik, hogy amennyiben valaki hibát észlel a KÖRINFO tudásbázis tartalmi részében, jelezze azt itt, a Fórumon vagy a gruiz@mail.bme.hu e-mail címen. Kérjük, hogy lehetőleg adják meg a hibát tartalmazó oldal internet címét (www...).

A KÖRINFO egy közösségi oldal, ahova minden regisztrált felhasználó tehet fel információt. A nyilvánossá tett anyagokat több lépésben ellenőrizzük, mégis előfordul, hogy hibás információ kerül fel.

A hibát jelzők segítségét ezúton is köszönjük.

KÖRINFO-stáb

 

KÖRINFO Konferencia

Kedves Kavka és minden Érdeklődő!

A Konferencián akkor is részt vehetnek, ha előre nem jelentkeztek, senkit nem fogunk elküldeni! A jelenleg bejelentkezettek ismeretében még lesz hely a teremben. Hogy büfében lesz-e elég kávé és ebéd, azt nem tudom garantálni, úgyhogy ha lehetséges regisztrálkodjon. 26-án még lehet jelentkezni!! 

Gruiz Katalin

KÖRINFO KONFERENCIA

Érdeklődöm, hogy ha úgy megyek oda, hogy nem jelentkezem be előre, akkor is részt vehetek a konferencián?

Collembola teszt

Szeretnék Collembola tesztet csinálni diplomamunkám során. Hol találok ehhez információkat a KÖRINFO-n? Ha segítsére lesz szükségem a megvalósítás során, kihez fordulhatok?

Collembola teszt

Kedves Mukus!

A Collembola tesztet legegyszerűbben a KÉPTÁRban találod meg. A Gyakorlati alkalmazás képtárban, a Talaj és felszín alatti víz oszlopban és a Környezettoxikológiai tesztek sorban! Itt, ha az ikonra kattintasz, rögtön rátalálsz!

Itt, a gyakorlati alkalmazások képtárban témánként csoportosítottuk módszereket, bátran böngészd át, sok más hasznos információt is találhatsz! Mindent képekben mutatunk be, így egyszerűbben megérthető! Ne feledd, minden képhez leírást, útmutatót is találsz, ha a "Részletek"-re kattintasz!

Ha az elején még nehezebben igazodsz ki a képtárban, akkor az oldalon a keresésbe csak írd be a "Collembola" szót és rögtön rátalálsz!

Ha nagyon részletes, komoly leírást keresel, akkor nézd meg az ADATBÁZISainkat! Itt a biológiai, ökotoxikológiai módszerek között megtalálod a Collembola teszt részletes leírását, a pontos protokollt, hogy milyen anyagok szükségesek a végrehajtáshoz, mennyi idő megcsinálni egy tesztet stb.

Ha kérdésed van, csak nézd meg, hogy ki vitte be az adott információt és vele felveheted a kapcsolatot! Természetesen a KÖRINFO csapathoz mindig bátran fordulhatsz!

Sok sikert!

KÖRINFO csapat

Hogyan tudhatom meg, hogy...

Hogyan tudhatom meg, hogy szennyezett-e a kertem valamivel? Az egyik sarkába mindig új növényt kell vennem, mert egy idő után megsárgulnak és kipusztulnak onnan. Gyanús nekem, hogy ásás közben sem látok földigilisztákat  soha. Mit tegyek?

Probléma a kertben

Kedves Zebulino!

Mielőtt messzemenő következtetéseket tudnánk levonni a fent említett tünetekből, érdemes utána nézni a kert "történelmének", vagyis annak, hogy mi állt azon a területen régen, szennyeződhetett-e a terület bármivel vagy szimplán a nem megfelelő körülmények pl. tápanyag-hiány, túlzott árnyékolás, vízhiány, stb. miatt pusztulnak ki a növények. Mivel a kert sarkában figyelted meg ezt a jelenséget, jó lenne megkérdezni a szomszédokat arról, hogy nem tapasztalnak-e ilyet saját kertjükben, esetleg nincs-e tudomásuk a régebbi területhasználatról. Azért fontos utánajárni ezeknek az információknak, hogy eldönthessük érdemes-e egyáltalán ökotoxikológiai teszteket végezni a talajjal vagy elegendő a körülmények módosítása.

Várjuk a részleteket, hogy tovább haladhassunk a probléma megoldásában!

KÖRINFO csapat

Szelektív hulladékgyűjtés

Lesz-e szó a szelektív hulladékgyűjtésről a KÖRINFO-n?

Szelektív hulladékgyűjtés

Kedves Gedeon!

Igen, hamarosan eljutunk a hulladék szakterület kidolgozásához, akkor majd meg fogod lelni a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó okosságokat a KÖRINFO tudásbázisban.

Ha értesz hozzá, akár segíthetsz is a munkában!!

GK

KÖRINFO konferencia

Érdeklődnék, hogy ki elsősorban a KÖRINFO konferencia célcsoportja és milyen témákra lehet számítani a május 27-i rendezvényen?

Körinfo Konferencia

Kedves Mukus!

A Konferencia az érdeklődők széles rétegének szól, így számítunk egyetemi hallgatókra, mezei érdeklődőkre, kutatókra, mérnökökre, fejlesztőkre, tudósokra, döntéshozókra, hatósági emberekre, esetleg politikusokra. Tehát gyere bátran! A részletes program hamarosan felkerül a KÖRINFO honlapra, figyeld!

Körinfo Konferencia

Szia! Felhívom a figyelmedet, hogy a Körinfo Konferencia új időpontban kerül megrendezésre, nem 27-én, hanem a MÁJUS 28-án pénteken! A helyszín is megváltozott, a Műegyetem A-épületének nagy előadótermében tartjuk a rendezvényt!

Szeretettel várunk!

Körinfo csapat

A FÓRUM megnyitása

Kedves KÖRINFO felhasználók, Írók és Olvasók!

A mai naptól fogadjuk a KÖRINFO weboldallal és adatbázissal kapcsolatos kérdéseket, hozzászólásokat, véleményeket, javaslatokat. 

Gruiz Katalin
a KÖRINFO projekt koordinátora

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.