Esculin

Kép forrása: 
http://www.guidechem.com/dictionary/531-75-9.html
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://www.guidechem.com/dictionary/531-75-9.html

Az eszkulin  egy kumarin glikozid, melyet vadgeszenyéből  (Aesculus hippocastanum) vonnak ki.

  • CAS száma: 531-75-9
  • PubChem száma: 5281417
  • ChemSpider száma:  4444765
  • Molekulaképlete C15H16O9
  • Molekulatömege 340.282 g/mol
  • A tisztított eszkulin kristályos por
  • Színe: fehér vagy halvány krémszínű
  • Íze: keserű
  • Szagtalan
  • Olvadáspontja (°C) 240.0 (bomlik)
  • Oldhatóság különféle oldószerekben:
  • Vízben (20°C) rosszul oldódik
  • Etilalkoholban (20°C) rosszul oldódik
  • Metikalakohol (20°C) rosszul oldódik
  • Forró etil- és metilalkoholban: oldódik
  • Forró piridinben: oldódik
  • Forró dioxánban: oldódik

Fizikai tulajdonságai

Sűrűség:                 1.679g/cm3

Olvadáspont:          203-205℃

Forráspont:             697.7°C at 760 mmHg

Törésmutató:          1.689

Gyulladáspont:       262.8°C

A vadgesztenye kéregben lévő eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, és növeli ellenállásukat.

A mikrobiológiában epe-eszkulin agart használnak differenciál táptalajként az Enterocuccusok (pl. sztreptokokkuszok) azonosításához.