Az óceánok áramlatai

Kép forrása: 
http://www.kidsgeo.com/geography-for-kids/0145-ocean-currents.php
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
Ocean currents

A tengeráramlatokat videón mutatja a NASA felvétele.  A videót ide kattintva nézhetik meg.

Az óceáni áramlatok a világóceán vizének nagymértékű és állandó jellegű mozgási folyamatai, melyet számtalan kiváltó ok és hatás eredményez. A tengeráramlások összessége a földi éghajlatot és időjárást nagy mértékben befolyásoló ún. globális szállítószalag. Az áramlatok kiterjedése, ereje, a szállított víz mennyisége és hőfoka igazodik az évszakok váltakozásához illetve a napsugárzás szintjéhez is.

A tengeráramlat a tengervíz tartósan egy irányba tartó mozgása, amit a Föld forgása és a tengervíz horizontális sűrűségkülönbségeiből adódó horizontális nyomáskülönbség alakít ki. A Föld forgásából származó Coriolis-erő és a szárazföldek egyenlőtlen eloszlása módosítja a víz mozgását.

Az óceáni áramlatokat nehéz észrevenni, megfigyelni. A NASA kidolgozott egy képfeldolgozási technikát, mellyel láthatóvá tették az összes felszíni áramlatot.

Az óceáni áramlatok valószínűleg hasonlóan nagy hatással vannak bolygónkra, mint a légáramlatok, a szelek.  A NASA kutatásai az óceánok hatását vizsgálják az éghajlatra, az időjárásra, ennek a kutatásnak a része az óceániai áramlatok megfigyelése. A NASA ezeken a felszíni áramlatokon kívül a mélységi áramokat is intenzíven tanulmányozza.

A videófelvételen (manipulált kép), a felszíni áramlatok fehér színűek, így jól mutatják a felszíni vízréteg mozgását, lineáris, körkörös vagy hullám alakban. A felvétel 2005. júniusa és 2007. decembere közötti időszakot mutatja.

A NASA JPL (NASA Jet Propulsion Laboratory =  információ-technológiai modellaz ECCO2, mely az angol név rövidítése (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase II = Az óceán áramlatainak és éghajlatának becslése, II. fázis).

A videót ide kattintva nézhetik meg.