Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica)

Kép forrása: 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Opuntia_Ficus.jpg
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Opuntia_Ficus.jpg

Opuntia ficus-indica

A fügekaktusz  vagy indián füge (tuna) a kaktuszfélék (Cacteceae) családjába tartozó pozsgás növény, melynek őshazája Mexikó. Az őslakosok már több ezer éve fogyasztották a fügekaktuszt. A növény terjedését nagymértékben elősegítette, hogy a 16. század legelején a hajósok a skorbut ellen használták fel a növényt. Az intenzív terjedés következtében jelenleg a fügekaktusz a Földközi-tenger partvidékének egyik legjellegzetesebb alkotóeleme lett.

A fügekaktusznak a felhasználása igen változatos, a mexikói őslakosok jobb híján lekvárokat, leveseket, savanyúságokat készítettek belőle, mivel a száraz területeken más növény nem tudott elterjedni. Jelenleg a fügekaktusz termését gyümölcsként, a pozsgás hajtásait pedig, a tövisek eltávolítása után megfőzve zöldségként fogyasztják. Nem csak az élelmiszeriparban és a gyógyászatban kedvelt növény a fügekaktusz, de a kozmetikai iparban is igen jelentős, mivel ezen a növényen él a bíbortetű, melyet vörös festékanyagként használnak fel.

A fügekaktusz gazdag glükózban, fruktózban és cellulózban, fehérjékben és ásványi anyagokban. A legfontosabb hatóanyagai azonban a flavonoidok, melyek egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek mellett tartalmaz még béta-karotint és vitaminokat. Vitaminok közül jelentős a C-, B1-, B2-, B3-vitamin. Az ásványi anyagok közül pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot és vasat is. Termése oxalát-kristályokat tartalmaz.

A nép gyógyászatban elterjedt, hogy a fügekaktuszt vágások és horzsolások kezelésére alkalmazzák. A fügekaktusz erős antioxidáns hatással rendelkezik, mely védi a szervezetet a szabadgyököktől, így megakadályozva az oxidatív stressz káros hatásait. A fügekaktusz szabályozza a vércukor szintet, valamint hatással van a vérnyomásra is, az által, hogy csökkenti a koleszterin és triglicerin szintet. A bélműködés és a gyomor szabályozásával javítja az emésztést és hatékony testsúlyszabályozó, mert csökkenti az étvágyat. Részt vesz a vese és a kötőszöveti méregtelenítésében. A vese méregtelenítésekor csökkenti a növény a szövetek folyadék visszatartó képességét, a kötőszöveti méregtelenítéskor pedig csökkenti a cellulitisz mértékét.

Dokumentumok szerint már 1552-ben használták gyógynövényként. Statisztikailag igazolt, hogy a kaktusz fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg. Sok hasznos fehérjét, poliszacharidot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, szabályozza a tápcsatorna, a máj és a vese funkcióit, tisztítja a vastagbél alsó szakaszát. Rosttartalma olyan erősen köti meg az elfogyasztott táplálék lipid típusú anyagait (zsírt, olajat stb.), hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának. Az így létrejött, gélszerű anyag a szervezetből természetes úton távozik, és esetenként magával viszi a táplálék cukortartalmának egy részét is.

Fontos tulajdonsága, hogy az alkoholfüggőség okozta különböző gyulladásokat meggátolja.

A fügekaktusz kivonatot felhasználó kozmetikai termékektől a bőr kisimultabb, kipihentebb lesz. A kivonatot használják még hámsérülések kezelésére és gyulladások csökkentésére is.