Neem-fa (Azadirachta indica)

Kép forrása: 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Neem_%28Azadirachta_indica%29_in_Hyderabad_W_IMG_6977.jpg
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
Neem-fa (Azadirachta indica)

Kétszikű fa. Akár 200 évig is élhet. A trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, lomberdőkben vagy őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Ázsia, India és Burma. Mára már Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is megtalálható, termesztése egyre nagyobb területeken folyik.

Fásszárú növény. Törzse egyenes, hengeres. A fa általában 15-20 m magas, de akár 35-40 m magasra is megnőhet, törzse 30-80 cm átmérőjű. Gyors növekedésű.

Levelei egyszerűek, lándzsásak, állásuk keresztben átellenes. A levelek válla keskenyedő, csúcsa kihegyesedő. Szélük ép, színük sötét zöld. A levélnyél rövid. Örökzöld. Termése hengeres alakú vagy ovális alakú csonthéjas, zöld színű.

Hatóanyagai a flavonoidok, triterpén-származékok, karotinoidok, szerves savak, ásványi anyagok. Legfontosabb vegyületének az azadirachtint tekintik, ami sok készítménynek (pl. rovarok elleni növényvédőszernek) a hatóanyaga.

Számos gyógyhatásai között a leglényegesebbek: lázcsillapító, fertőtlenítő, bőr- és vértisztító, krónikus malária és alloxán-típusú diabetes mellitus kezelésére alkalmas, fogamzásgátló hatás. Állatokon rovarélősködők ellen, és féregtelenítésre is használják. A neem-kivonatok az ökológiai(bio)-gazdálkodásban is engedélyezett növényvédő szerek, melyeket rovar-,fonálféreg kártétel valamint baktériumos-, vírusos és gombás betegségek ellen használnak.

A levél antimikrobiális, antioxidáns, bőrtápláló, bőrnyugtató, fekélyellenes; a termések és a magvak féreghajtók, illetve a rovarok szaporodási ciklusára kedvezőtlenül hatók; a magolaj antibakteriális, gyulladás- és fájdalomcsillapító; a kéreg fertőtlenítő, összehúzó és tonizáló hatású.

A magolajat külsőleg reumás izületi gyulladás, zúzódás és rándulás, külsőleg sejtregeneráló, bőrtápláló, bőr vízmegtartó képességét és rugalmasságát fokozó kozmetikai készítmények alkotórészeként; a levélkivonatot bőrfertőtlenítő és gyulladt bőr ápolására alkalmas összetételekben, sebgyógyulást elősegítő készítményekben, valamint fog- és szájápoló készítmények hatóanyagaként; a kérget — ami elsőrendű és hagyományosan alkalmazott fogápolószer — fogkrémek- és szájápolószerek fontos összetevőjeként.

Az indiaiak szent növénye, rengeteg alkalmazása ismert a népi gyógyászatban. Manapság egyre több kozmetikai készítményben találkozhatunk vele. Növényvédőszerként való alkalmazása is terjedőben van.