Rózsás meténg vagy Madagaszkári rózsameténg (Catharanthus roseus)

  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: DELETE FROM variable WHERE name = 'menu_rebuild_needed' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 538.
  • user warning: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') ORDER BY fit DESC LIMIT 0, 1' at line 1 query: SELECT * FROM menu_router WHERE path IN () ORDER BY fit DESC LIMIT 0, 1 in /usr/share/drupal/includes/menu.inc on line 315.
  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 'a:24:{i:0;i:125;i:1;i:63;i:2;i:62;i:3;i:61;i:4;i:59;i:5;i:58;i:6;i:57;i:7;i:56;i:8;i:31;i:9;i:30;i:10;i:29;i:11;i:28;i:12;i:24;i:13;i:21;i:14;i:15;i:15;i:14;i:16;i:11;i:17;i:10;i:18;i:7;i:19;i:6;i:20;i:5;i:21;i:3;i:22;i:2;i:23;i:1;}' WHERE name = 'menu_masks' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 519.
  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 'a:3:{i:0;s:18:\"menu-primary-angol\";i:1;s:10:\"navigation\";i:2;s:13:\"primary-links\";}' WHERE name = 'menu_expanded' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 519.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:1f0b4ea776aea0a942f711bea71cca49' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p><em>Catharanthus roseus</em></p>\n<p>A rózsás meténg vagy rózsameténg&nbsp; a meténgfélék (<em>Apocynaceae</em>) családjába tartozó növényfaj. Linné még a meténg nemzetségbe sorolta, a modern rendszerleírások szerint azonban annak testvércsoportjába, a <em>Catharanthus</em>-ba tartozik. Madagaszkáron őshonos, a világ más részein széles körben termesztik, sok szubtrópusi és trópusi területen meg is honosodott.</p>\n<p>Örökzöld félcserje vagy lágy szárú növény, legfeljebb 1 méter magasra nő meg. A fényes zöld, szőrtelen levelek rövid, 1-1,8 cm-es levélnyélen, párosával átellenesen erednek. Alakjuk a tojásdadtól a hosszúkás, téglalap alakúig terjed, hosszuk 2,5–9 cm, szélességük 1-3,5 cm. A levelek középső ere világosabb zöld. A virágok színe a fehértől a sötétrózsaszínig terjed, közepük sötétebb vörös. Az alapjuknál 2,5–3 cm hosszúságú pártacsővé összeforrt szirmok 2–5 cm-es, ötszirmű pártát alkotnak. A termés 2–4 cm hosszú, 3 mm széles tüszőtermés.</p>\n<p>Felhasznált részek, drogok: a virágos hajtás (<em>Vincae rosae herba</em>).</p>\n<p>Ez ideig közel 100 féle alkaloidot izoláltak a levelekből és a virágos hajtásból, melyek közül a legfontosabbak a vinkrisztin és a vinblasztin.</p>\n<p>A rózsás meténget régóta termesztik gyógy- és dísznövényként. A hagyományos kínai orvoslásban kivonatát számos betegség, köztük a cukorbetegség, a malária és a Hodgkin-kór gyógyítására használják.</p>\n<p>Tumor képződést gátló hatása van.</p>\n<p>A vinkrisztinből előállított gyógyszereket a gyermek leukémia (fehérvérsejt-képző rendszer kóros burjánzása), a vinblasztinból előállítottakat pedig a Hodgkin-kór (a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodásával járó, vérszegénységhez vezető limfoid-szövet burjánzás) kezelésében alkalmazzák.</p>\n<p>Fogyasztása veszélyes is lehet, hallucinogén. Használata háziszerként semmilyen formában nem ajánlott.</p>\n<p>A <em>C. roseus</em>-t a növénykórtanban a fitoplazma-fertőzés kutatásában gazdanövényként használják. Ennek az az oka, hogy a fitoplazmák többségével könnyű megfertőzni, és könnyen felismerhető tüneteket produkál, mint a fillódia (a virág elzöldülése, ellevelesedése) vagy a jelentősen redukált levélméret.</p>\n', created = 1430028940, expire = 1430115340, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:1f0b4ea776aea0a942f711bea71cca49' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/share/drupal/modules/nodereference_url/nodereference_url.module on line 69.
  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 's:64:\"02ed1729071b458420b454c8a7ad6dacf07f591422695dcdc8be357607ba055c\";' WHERE name = 'drupal_private_key' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 519.

Catharanthus roseus

A rózsás meténg vagy rózsameténg  a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó növényfaj. Linné még a meténg nemzetségbe sorolta, a modern rendszerleírások szerint azonban annak testvércsoportjába, a Catharanthus-ba tartozik. Madagaszkáron őshonos, a világ más részein széles körben termesztik, sok szubtrópusi és trópusi területen meg is honosodott.

Örökzöld félcserje vagy lágy szárú növény, legfeljebb 1 méter magasra nő meg. A fényes zöld, szőrtelen levelek rövid, 1-1,8 cm-es levélnyélen, párosával átellenesen erednek. Alakjuk a tojásdadtól a hosszúkás, téglalap alakúig terjed, hosszuk 2,5–9 cm, szélességük 1-3,5 cm. A levelek középső ere világosabb zöld. A virágok színe a fehértől a sötétrózsaszínig terjed, közepük sötétebb vörös. Az alapjuknál 2,5–3 cm hosszúságú pártacsővé összeforrt szirmok 2–5 cm-es, ötszirmű pártát alkotnak. A termés 2–4 cm hosszú, 3 mm széles tüszőtermés.

Felhasznált részek, drogok: a virágos hajtás (Vincae rosae herba).

Ez ideig közel 100 féle alkaloidot izoláltak a levelekből és a virágos hajtásból, melyek közül a legfontosabbak a vinkrisztin és a vinblasztin.

A rózsás meténget régóta termesztik gyógy- és dísznövényként. A hagyományos kínai orvoslásban kivonatát számos betegség, köztük a cukorbetegség, a malária és a Hodgkin-kór gyógyítására használják.

Tumor képződést gátló hatása van.

A vinkrisztinből előállított gyógyszereket a gyermek leukémia (fehérvérsejt-képző rendszer kóros burjánzása), a vinblasztinból előállítottakat pedig a Hodgkin-kór (a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodásával járó, vérszegénységhez vezető limfoid-szövet burjánzás) kezelésében alkalmazzák.

Fogyasztása veszélyes is lehet, hallucinogén. Használata háziszerként semmilyen formában nem ajánlott.

A C. roseus-t a növénykórtanban a fitoplazma-fertőzés kutatásában gazdanövényként használják. Ennek az az oka, hogy a fitoplazmák többségével könnyű megfertőzni, és könnyen felismerhető tüneteket produkál, mint a fillódia (a virág elzöldülése, ellevelesedése) vagy a jelentősen redukált levélméret.