Házi görény (Mustela putorius)

Kép forrása: 
http://www.tananyag.almasi.hu/krez/a_mezo/emlos/goreny/goreny%20(1).jpg
Leírás szerzője: 
Sallai Tibor
házi görény

Név: házi görény (Mustela putorius)

Rendszertani besorolás:

Ország: Állatok (Animalia)

Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)

Osztály: Emlősök (Mammalia)

Rend: Ragadozók (Carnivora)

Család: Menyétfélék (Mustelidae)

Nem: Mustela

Faj: Mustela putorius

Előfordulás, élőhely:
Európában szinte mindenhol megtalálható.
Gyakran telepszik meg az üregi nyúl kirabolt járataiban, a hörcsög kissé tágasabbra átalakított tanyáján, a sziklahasadékokban, vagy széltörte fák alatt, és csak ritkán készít saját maga számára önálló föld alatti járatokat.

Morfológia, felépítés:

Bundája sötétbarna, pofája fehér, bandita maszkkal a szeme körül. Aljszőrzete halvány sárga. Farka hosszú, lábai rövidek. A nőstény kb. 25–30 cm, míg a hím valamivel nagyobb 30–35 cm között van.

 

Táplálkozás:

A szabad természetben, vizek mellett, erdők sűrű aljnövényzetében, bokros mezőkön rágcsálókkal táplálkozik, de elfogja az üregi nyulat, megeszi a földön fészkelő madarakat, sőt a halakat és a békákat is. Nem veti meg az érett bogyókat és a csonthéjas gyümölcsöket sem. Járataiban előszeretettel raktároz táplálékot, egér- és madárhullákat, tojásokat és különösen élő békákat, amelyek gerincét átharapva teszi őket mozgásképtelenné. Vadászterülete körülbelül egy négyzetkilométert tesz ki.

Szokások:
Kifejezetten keresi az emberi települések közelségét, különösen olyan helyeket, ahol baromfit tartanak. Természetes ellensége a patkánynak, ezért régebben patkányirtásra előszeretettel idomították.
Magányosan jár, kitűnően úszik, leggyakrabban a talajon mozog és csak végső esetben mászik. Különösen a párzási időszakban, március-május között hallatszik gyakran kurrogó, kaffogó, élesen visító hangja.
Bűzmirigyeit előszeretettel használja, üldözőit váladékával lefröcsköli. Ezért a görény, mint az undorító szag jelképe ismeretes. Olyan kellemetlen szagot képes árasztani, hogy az ember és állat egyaránt óvakodik attól, hogy közeledjen hozzá, vagy üldözőbe vegye. Emiatt más ragadozók, így pl. a rókák is tiszteletben tartják.
Kártétele a baromfi ólak megdézsmálásából adódik

Szaporodás:
A születést követő nyolcadik hónaptól már ivarérettnek számítanak, a párzási idejük február és április között van.
Vemhességi ideje 40 nap. A nőstény általában 5-6 kölyköt hoz a világra. Veszély esetén az anya élete kockáztatásával is védi utódait.

Veszélyeztetettség:
Nem veszélyeztetett, Magyarországon nem védett.

Hasznosíthatóság az ember által:
Bundájából kabátot, sapkát, sálat készítenek.