Füge (Ficus carica)

Kép forrása: 
http://www.agroatlas.ru/en/content/related/Ficus_carica/
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://www.agroatlas.ru/en/content/related/Ficus_carica/

Ficus carica

A fügefa az eperfafélék (Moraceae) közé tartozó növényfaj.

Eredeti hazája a Mediterráneum, de ízletes gyümölcse miatt már az ókorban is telepítették szinte a legtöbb szubtrópusi, illetve trópusi éghajlatú vidéken. Kétszikű bokor vagy kistermetű fa. Az egyik legősibb kultúrnövény. Újkőkorszakbeli ásatások alkalmával nyomára bukkantak, így kiderült, hogy időszámításunk elött 5000-ben már létezett.

A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa alacsony méretű, de elérheti a 10–12 m magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. Hagyományosan a füge tejnedvét (latex) külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére használják. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést. Csökkenti a vérzékenységet. Jótékonyan hat az idegekre.