Földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea)

Kép forrása: 
http://prgdb.cbm.fvg.it/organism.php?id=229
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://prgdb.cbm.fvg.it/organism.php?id=229

Arachis hypogaea

A földimogyoró vagy amerikai mogyoró a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, Dél-Amerikából származó faj.

Hőigényes növény. Kedveli a napfényt. Már gyenge árnyékban mattá válnak a zöld levelei. Vízigénye közepes és változó. Homokos talajok megfelelők a számára. Nem igényel sok tápanyagot. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat, többször töltögetni kell, mint a burgonyát.

Bokros és fekvő fajtái ismeretesek. A bokrosok fajtájának a szára akár az 50-60 centimétert is elérhetik. A fekvő típusuak oldalirányban nőnek, kb. 15-20 centiméteresek lesznek.

Vitaminokban gazdag, ehető magjaiból fűszer és olaj is készül. A magban 40-50% olaj található, melynek minősége az olívaolajjal majdnem egyenértékű 25-30% fehérjét is tartalmaz. Olajtartalmának 60%-át olajsavglicerid-, 20%-át pedig linolsavgliceridészter teszi ki.Felhasználása igen sokoldalú, akár liszt formájában, pörkölve vagy sózva is.

Felhasznált része a mag (Arachidis semen) és a magból hidegen préseléssel kinyert, illetve különböző módon kezelt (finomított, hidrogénezett) zsíros olaj (Arachidis oleum raffinatum, Arachidis oleum hydrogenatum).

Hatóanyagai a magban főként zsíros olaj (30-60%) és fehérje. A zsíros olaj fontosabb alkotórészei az olajsav- és a linolsavészter, (35-70, illetve 10-40%), ezenkívül kis mennyiségben tokoferol (E-vitamin) és gyulladáscsökkentő fitoszterol.

Főbb hatásai: a zsíros olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a rugalmasságát fokozó.

Felhasználása ekcémás bőr és halbőr jellegű elváltozások kezelésére, illetve kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként. A hidrogénezett, telített zsírsavakat tartalmazó olaját (ami szilárd termék) a gyógyszer-technológiában kúpok készítésénél használják.