Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)

Kép forrása: 
http://www.fotopedia.com/items/flickr-3403385292
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://www.fotopedia.com/items/flickr-3403385292

Eschscholzia californica

A boglárkák (Ranunculales) rendjébe, a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik.

A kaliforniai mák, kaliforniai kakukkmák vagy egyszerűen kakukkmák őshazájában, az Egyesült Államokban egynyári, Európában pedig egynyári vagy kétnyári, 40–50 cm magasra növő növény. Fekvő, majd felegyenesedő szárait finoman szeldelt, kékeszöld színű levelek borítják. Száranként egy hosszú, megnyúlt virága van. Sziromlevelei sárgák vagy narancssárgák, csészelevelei süvegszerűen összenőttek. Toktermése sokmagvú.

A növény alkaloidjai (kalifornidin, eszkolzin, protopin, allokriptopin) görcsoldó és enyhe fájdalomcsillapító hatásúak; a szárított virágos hajtásrészekből előállított gyógykészítmény segíti a gyorsabb elalvást és nyugodt alvást biztosít.

Belsőleg alkalmazva az alvászavarokat, különösen az elalvási nehézségeket enyhíti, és a túlterheltség okozta feszültség oldását segíti. Önmagában vagy macskagyökérrel, golgotavirággal és citromfűvel együtt használják. Nyugtató hatása mellett a gyermekek ágybavizelése ellen is hatásos.

Leveleit az indiánok megfőzték, vagy forró köveken szárították. Föld feletti részeiből nyugtatót készítettek, amelyet főként fogfájás ellen használtak. Hatóanyagai segítik a vér O2-felvételét, és serkentik az A-vitamin felszívódását.

Az előírt adagolás betartása esetén mindeddig nem jelentkeztek nem várt, káros mellékhatások.