Örménygyökér (Inula helenium)

Kép forrása: 
http://naturalwellnesseducation.com/Flower%20Essence%20Therapy.htm
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://naturalwellnesseducation.com/Flower%20Essence%20Therapy.htm

Inula helenium

Az örménygyökér a fészkesek (Asteraceae) családjába, a csövesvirágúak (Asteroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. További elnevezései: örvénygyökér, palka. Dél- és Délkelet-Európától Közép-Ázsia területéig őshonos, de sokfelé elvadult, meghonosodott.

Nagy termetű évelő növény, amelynek elágazó szára több mint 1 méter magasra nő. Széles lándzsa alakú, szürkés-molyhos fonákú, egyenlőtlenül fogazott levelei vannak. Alsó levelei hosszú levélnyelűek, a felső levelek ülők, szárölelő vállúak. Aranysárga virágai 6–7 cm széles fészekvirágzatot alkotnak; a 3–4 cm-es keskeny nyelves virágok, és a csöves virágok színe is sárga. Erőteljes, vastag gyökértörzsén sok oldal- és hajszálgyökeret találunk. Kaszattermése bóbitás. Magyarországon védett növény.

Szeszkviterpén-, például alantolakton-tartalmú illóolajokat, poliineket, inulint (a növény tudományos nevéből származik a vegyület neve) tartalmaz. Gyökere (Inulae radix) 20-40 százalék inulint, 1-3 százalék illóolajat, keserűanyagokat, nyál­kát és szaponinokat tartalmaz. Hatóanyagai köptető, hörgők görcsét oldó, antibakteriális, antifungális és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az örménygyökérnek föld alatti szerveit használják fel; hatását több területen is elismerték. Légzőszervi problémáknál a benne lévő nyálkaanyaggal egyszerre köptető és köhögéscsillapító szer. Az epekiválasztás elősegítésében való hatásosságát is kimutatták. Vírusellenes tulajdonsága mellett a helenin gombaölő is, a Microsporum és a Trichophyton típusú gombák ellen hatásos.

Az örménygyökér a köhögés csillapítására és a légzőszervek gyulladásának enyhítésére javallt: a hörghurut és – más növényekkel együtt – az asztma gyógyítására alkalmas. Az emésztőszervi, epe- és bélbántalmak kezelésében is hatékony. A fitoterápia elsősorban méregtelenítőszerként hasznosítja. Külsőleg a gombás eredetű bőrbetegségek kezelésére szolgál.

Nagyobb adagban az örvénygyökér hányást, hasmenést és gátfájdalmakat idézhet elő. Ezért terhesség és szoptatás esetén különösen ellenjavallt. Használata orvosi javallat nélkül nem tanácsos!

A népi gyógyászatban a humán- és állat­betegségek kezelésére egyaránt sok helyütt használják. Az örménygyökeres pálinkát főként gyomor- és epebetegségek, köhögés, asztma és tüdőbetegség ellen vélik hatásosnak. Főzetét sertések fertőző betegségeinek kezelésére használják.