Bacillus thuringiensis mint bioinszekticid

Kép forrása: 
http://www.terebess.hu/diok/10-02/1.htm
Leírás szerzője: 
Koczóh Levente András
Bacillus thuringiensis

Bioinszekticidek: A mezőgazdasági terményeket támadó rovarok elleni védekezést ma nagyrészt vegyszerekkel oldják meg, amely amellett, hogy erősen környezetszennyező, csak rövid távú megoldás: a kártevők hamar immunissá válnak rájuk. Ezt a problémát küszöböli ki egy környezetbarát és hatékony megoldás, a bioinszekticidek alkalmazása. Ezek olyan természetes anyagok vagy mikrobák, amelyek a különböző kártevő lárvákat, hernyókat; molyokat és sáskákat mérgezik vagy fertőzik meg, így elpusztítva azokat. Zöldségek, gyümölcsök, gyapot, dohány, szója, virágok permetezésére szokták használni őket.

Ezek a módszerek az elmúlt évek során váltak felkapottá, a biotechnológiai vállalatok sorra hozzák ki ilyen jellegű termékeiket. Noha egy szer több kártevőfaj szaporodását kordában tarthatja, univerzális bioinszekticid nincs, az eltérő kártevőkre eltérő bioinszekticidet kell alkalmazni. Ennek a tulajdonságnak azonban van egy előnye is: a kártevők természetes ellenségeit, pl. katicabogarakat vagy lepkéket nem károsítja, így azok is segítenek a kártevő rovarok kiirtásában. A hatóanyag lehet természetes, valamely élőlény által termelt, rovarokra mérgező anyag, például erjesztő baktériumok vagy egysejtű gombák által termelt melléktermék vagy a ciprusfélék kérgének sérülésekor a fa által termelt nedv összetevője. Bioinszekticidként használnak a Baculoviridae családba tartozó vírusokat is, melyek az emlősökre nem veszélyesek, csupán ízeltlábúakra.

Bacillus thuringiensis: a prokarióták országába, azon belül a Bacteria doménbe, a Firmicutes törzsbe, a Bacillales rendbe, a Bacillaceae családba és a Bacillus nemzeségbe tartozó faj. Gram-pozitív, talajlakó baktérium, amely előfordul molyok, lepkék bélrendszerében és növények sötét levelein is. Magát a baktériumot (elpusztult állapotban) és, az általa termelt δ-endotoxinokat is használják bioinszekticidként, a baktérium génállományát pedig genetikailag módosított növények gyártásához használják fel, inszecticid hatású növényt létrehozva (ezek jelzése Bt).