Beléndek (Hyoscyamus niger)

Kép forrása: 
http://www.helpfulhealthtips.com/hyoscyamus-niger-information-uses-and-benefits/
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
bolondító beléndek

Hyoscyamus niger

népies neve: bilind, csábítófű

A bolondító beléndek  a mérsékelt égövi Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen, Észak-Afrikában, de Európában is termő egyéves vagy áttelelő lágyszárú növényfaj; a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, gyom- és gyógynövény.

A 40–60 cm magas, ágas, szőrös növény főleg parlagokon, szántókon fordul elő, de a fokozott gyomirtó használat miatt erősen megritkult. Nemzetségének egyetlen képviselője a Kárpát-medencében. 

Az egész növény ragadós, bozontos szőrű. A virág ülő, 2–3 cm átmérőjű, szennyes sárga alapon ibolyás erezetű. A virágzat egyoldalas füzér. Virágzás: május-augusztus. Termése szabályos fedővel nyíló tok. Levelei ülők, öblös-kanyargós szélűek.

Nem védett.

Az átható szagú, frissen és szárítva is mérgező növény gyógyászati hatóanyagait a leveléből (Hyoscyami folium) vonják ki, többek között 0,1% körüli alkaloid (0,04% hioszciamin), szkopolamint és atropin tartalmaz. Ez utóbbi többek között pupillatágításra használatos, mert gátolja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Leveleit a csattanó maszlag (Datura stramonium L.) leveleivel együtt asztma elleni cigaretták alkotórészeként, illetve olajos kivonat formájában reumás fájdalmak enyhítésére; a levelekből és a magvakból készült kivonatokat, illetve hatóanyagokat gyári készítmények összetevőjeként az emésztőrendszer görcsös állapotainak kezelésére.