Petrezselyem (Petroselinum hortense (P. crispum))

Kép forrása: 
http://apps.rhs.org.uk/plantselector/plant?plantid=1416
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
petrezselyem

Petrezselyem

Petroselinum hortense (P. crispum)

Népies neve: petruska, petrezselem, petrezsirom

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, ismert fűszernövény, amely azonban gyógyításra is alkalmas hatóanyagokkal rendelkezik. Jellegzetes, aromás illatú növény. Gyökerei vékonyak vagy húsosak. Levelei 2-3-szorosan szárnyaltak, az alsó levélkék hasogatottak, a felsők hármasak, a metélőpetrezselyem levelei fodrosak. Összetett ernyővirágzata 10-20 ernyőcskéből áll, kevés gallérlevéllel és 6-8 gallérkalevéllel. Ikerkaszattermései zöldesszürkék, 2 mm hosszúak, két sarló alakú, 5 bordájú részterméskékre esnek szét.

* A friss petrezselyemlevél kevés mézzel vörösborhoz keverve ízletes italt ad.

A növény termését, levelét és gyökérét hasznosítják gyógyászati célokra.

A termések illóolajat (apiolt, miriszticint, pinént), flavonoidokat (apiint) tartalmaznak.

A gyökér ftalidokat (illathordozókat) tartalmaz, a levél pedig C-vitamint.

A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható.