Naspolya (Mespilus germanica)

Kép forrása: 
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/naspolya.html
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
naspolya

Mespilus germanica

Népies neve: lasponya, miszpolya

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Kelet- és Délkelet-Európában őshonos növény. A vadon termő naspolya általában erdőszéleken, cserjésekben található meg. Hazánkban termesztik. A meleget kedveli. Cserje vagy kisebb fa, hosszúkás-lándzsás levelekkel. Magányos, végálló virágai, 4-5 cm szélesek, 2-3 cm méretű barna terméseit csészelevelek koronázzák. Öntermékeny virágai miatt egymagában is ültethető. Május közepétől virágzik, virágai fehérek.

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Különleges alakú gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik. Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, termését október-november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny. A naspolya gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható. Ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, akkor édesebb lesz. Előbb leszedve meglágyul, és akkor nyersen meg lehet enni.

A gyümölcs jelentős mennyiségű cserzőanyagot tartalmaz.

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták.

A naspolya botanikai nevének második tagja "germanica", holott német területen csak ritkán található meg.

Az almának, a körtének és a birsnek is rokona.

Neve legnagyobb valószínűséggel a latin mespila szóból, illetve olaszos változatából, a nespulából származik.

Fája nagyon értékes a fafaragók körében.

A naspolyának a beporzáshoz nincs szüksége más egyed virágporára (önbeporzású).

A bokor kérgét a régi időkben cserzésre használták.