Hajdina, közönséges pohánka (Fagopyrum esculentum Mönch )

Kép forrása: 
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/pohanka.html
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/pohanka.html

Fagopyrum esculentum Mönch

Népies neve: tatárka, haricska, pohánka

A hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény. 

A növény gyakran pirossal futtatott, a levelek szíves-nyilas vállúak, hosszúságuk megegyezik a szélességükkel, vagy hosszabbak. A virágok fehérek vagy halványrózsaszínek, 3-4 mm hosszú lepellevelekkel. Háromélű makktermései fénytelenek.

Egyes feltételezések szerint Kínából származik. Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.

A magját élelmiszerként fogyasztják. Kiskertben termelhető, de gyógynövényboltokban is beszerezhető dara formában.

A növény friss, majdnem érett föld feletti részei rutin flavonglikozidot valamint fagopirint tartalmaznak.

Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.