Árpa (Hordeum vulgare)

Kép forrása: 
http://www.hgca.com/content.output/562/562/Food%20and%20Nutrition/Nutritional%20Information/Barley.mspx
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
árpa

Az árpa (Hordeum vulgare) a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. A pázsitfűfélék közé tartozó gabona az egyik legrégebben háziasított növény. A Hordeum nemzetség 16 vadárpafajának egyike, minden termesztett árpaféle a H. vulgare fajba tartozik.

Az árpa gazdag nyomelemekben, káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet,  foszfort és cinket tartalmaz. Magas rosttalmú  elsősorban béta glucan és pektin található benne, ezek a rostok  szerepet játszanak a vér koleszterinszintjének csökkentésében.

100g főtt árpagyöngy tartalmaz:

* 8% RDA  B6 Vitamin

* 12% RDA Niacin

* 8% RDA Folsav

* 9% RDA cink

* 10% RDA foszfor

Reference USDA National Nutrient Database for Standard Reference, (2009)