Adalékanyagok az élelmiszerekben

Adalékanyagok az élelmiszerekben

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Guargumi
Guargumi
Guargumi

Az élelmiszeripar egy sor adalékanyagot alkalmaz az élelmiszerek tartósítása, állagának kialakításáa és stabilizálása céljából, ízesítésére és színezésére.A leggyakoribb technológiai segédenyagok az alábiak:

  • Stabilizátorok
  • Sűrítőanyagok
  • Gélképző anyagok
  • Csomósodásgátló anyagok
  • Fényező-bevonó anyagok
  • Csomagológázok
  • Hajtóanyagok

Ezeken kívül egy sor E-betüvel jelölt adalékanyagot találhatunk a kész élelmiszerekben:

E100 - E199: Élelmiszerfestékek
E200 - E299: Tartósítószerek
E300 - E321: Antioxidánsok
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok
E500 - E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok
E620 - E637: Ízjavítók
E900 - E925: Egyéb adalékanyagok

Részeletesebben olvashatnak a témáról, ha ide kattintanak.