Ehető rovarok

Ehető rovarok

Szerző: 
Gruiz Katalin

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Afrikai sáska
Afrikai sáska
Afrikai zöldsáska
Csótány-sushi
Csótány-sushi
Csótány
Selyemhernyó
Selyemhernyó
Ennivaló selymehernyó
Rovarkínálat Beijingben
Rovarkínálat Beijingben
Nyársonsült rovarok
Selyemhernyó báb
Selyemhernyó báb
Selyemhernyó báb
Sült bogár
Sült bogár
Sült vízicsótány
Olajban sült kabóca
Olajban sült kabóca
Tücskök és kabócák
Bangkoki tücsök-ropi
Bangkoki tücsök-ropi
Tücsök sülve
Sáska
Sáska
Sáska forró olajban
Egy falat skorpió
Egy falat skorpió
Feket skorpió
Skorpió finomság
Skorpió finomság
Egy falat skorpió
Nyársonsült pondró
Nyársonsült pondró
Pondró grillszósszal
Tücsök sülve
Tücsök sülve
Recept kezdőknek: tücsök
Lisztkukac
Lisztkukac
Sültrizs lisztkukaccal
Selyemhernyó
Selyemhernyó
Főtt selyemhernyó
Ehető csótány
Ehető csótány
Inycsiklandó csótány
Tarantula
Tarantula
Tarantula
Sült méh
Sült méh
Olajban sült méh
Óriáshangya sülve
Óriáshangya sülve
Óriás sült hangya Kolumbiából
Sült hangya
Sült hangya
Távolkeleti sült hangya
Méh-báb
Méh-báb
Méh-báb

A rovarevő állatok mellett az ember is táplálkozhat alternatívaként rovarokkal. Thaiföldön és Kínában nagy hagyományai vannak a rovarok fogyasztásának, de a Föld több részén is vannak népek, népcsoportok, melyek jól ismerik a rovarokat és azok táplálékul történő felhasználását.

A rovarok fogyasztása alternatívaként megoldhatná, vagy legalábbis enyhíthetné a Földön kilátásba helyezett éhínséget. Erről egyre többet tárgyalnak tudósok és erre szakosodott szervezetek. A FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete = Food and Agriculture Organization) például 2008. februárjában rendezett egy konferenciát a témában Thaiföldön, Chiang Mai-ban.

A rovarokhoz gyűjtéssel vagy tenyésztéssel lehetne hozzájutni, lényegesen olcsóbban és kisebb környezeti teher mellett, mint az állati fehérjeigény kielégítésére szolgáló tenyésztett állatok esetében. A rovarok olyan hulladékokon is tenyészthetőek, melyek állati táplálékul vagy értékesebb hasznosításra nem alkalmasak.

A rovarok fehérjetartalma, tápértéke igen nagy, értékes fehérjéket és vitaminokat, egyéb tápanyag-komponenseket tartalmaznak.

Fogyasztásukat az előítéletek miatt, elsősorban feldolgozott élelmiszerek formájában képzelik el a tudósok, például lisztté őrölve vagy más élelmiszeralapanyagokba keverve.

A rovatenyészté és evés teljes életciklus-felmérése még várat magára, de ha ez elkészülne, akkor tudhatnánk meg, hogy milyen hatást gyakorolna a földi ökoszisztémára a rovarok tömeges tenyésztése és fogyasztása.

Holland egyetemisták ínycsiklandó süteményekkel népszrűsítik a rovarevést. Nézzétek meg a filmet!!