Állatok a környezetben

Állatok a környezetben

Szerző: 
Gruiz Katalin

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Húsevő állatok
Húsevő állatok
Húsevő állatok
Mindenevő állatok
Mindenevő állatok
Mindenevő állatok
növényevő állatok
növényevő állatok
Növényevő állatok
szárazföldi állatok
szárazföldi állatok
Szárazföldi állatok
Vízben élő állatok
Vízben élő állatok
Vízben élő állatok

A természetes környezetben élő állatok élőhelye lehet a víz vagy a talaj. Eszerint vannak vízi állatok vagy szárazföldi állatok.

Az állatok sosem élnek egymagunkban, más állatokkal, növényekkel és mikroorganizmusokkal közösségeket alkotnak.

A vízi vagy szárazföldi környezet az állatok természetes lakóhelye (élőhelye), a környezeti levegőt szívják, a természetes vizekben élve teljes testükkel érintkeznek a vízzel, a talajban pedig a talajjal. Ha tehát a környezet szennyezett, akkor az állatok közvetlenül érintkeznek a szennyezőanyagokkal.

Az állatok a táplálékukat is a környezetből szerzik, tehát ha a környezetük szennyezett, akkor az ott élő, növő táplálék (növények, mikroorganizmusok, plankton, kisebb állatok) is szennyezettek, tehát a táplálék is szennyezett lesz, ez pedig megmérgezheti az állatokat.

Vannak növényevő állatok, húsevő és mindenevő állatok. Táplálkozásuk a környezetükhöz alkalmazkodik, étrendjük követi az évszakok változását. Például a mókusok tápláléka a fák magvaiból, gyümölcseiből, gombákból és rovarokból áll, de ősszel magvakat gyűjtenek és elraktározzák télire. Az állatvilág legmozgékonyabb tagjai a madarak, melyek földünk minden lakható részén megtelepedtek. A vándorló madarak, például a fecskék, gólyák az élelem hiány miatt elhagyják születési helyüket, hogy egy eledelben gazdagabb helyet keressenek a téli időszakra, majd tavasszal ismét visszaköltöznek.