Légszennyező források

Légszennyező források

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Az egészségre káros beltéri légszennyeződések terjedése
Az egészségre káros beltéri légszennyeződések terjedése
Beltéri légszennyező források
Légszennyező forrás
Légszennyező forrás
Ipari tevékenység

A légszennyező források azok a pont és diffúz források, melyek olyan gázokat, gőzöket, illékony vagy porformájú szennyezőanyagokat bocsátanak ki, melyek jellemző módon a levegőbe kerülnek és a levegővel terjednek tovább. A légszennyező anyagok fizikai (pl. szemcseméret), és kémiai tulajdonságai (forráspont, gőznyomás, víz és gázfázis közötti megoszlási hányados, reaktivitás) egyértelműen megszabják a levegőben és a környezetben várható sorsát és terjedését.

Barótfi definíciója szerint a légszennyező-forrás egy berendezésnek, illetőleg létesítménynek az a pontja, illetőleg felülete, amelyből, illetve amelyről légszennyező anyag kerül a levegőbe. Fajtái: helyhez kötött pont-, felületi (diffúz)-, vonal- és mozgó légszennyező forrás.

A szennyezőforrásból a levegőbe kerülő szennyezőanyagok lehetnek gázok, illékony szerves vagy szervetlen anyagok gőzei, folyadékok és por. A por apró szemcséinek nagy fajlagos felülete van, azon megkötődhetnek a szerves és szervetlen szennyezőanyagok, olyanok is amelyek nem illékonyak, hanem nagyon is nagy molekulájúak, emiatt a szilárd fázishoz vonzódnak.