Mezőgazdasági vízhasználatok: öntözés, állattartás, halgazdálkodás

Mezőgazdasági vízhasználatok: öntözés, állattartás, halgazdálkodás

Szerző: 
Gruiz Katalin

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Csepegtető öntözés
Csepegtető öntözés
Csepegtető öntözés
Faiskola öntözés
Faiskola öntözés
Faiskola öntözés
Mikroöntözés
Mikroöntözés
Mikroöntözés
Növényházi öntözés
Növényházi öntözés
Növényházi öntözés
Ültetvények öntözése
Ültetvények öntözése
Ültetvények öntözése
Jordániai sivatagi öntözés
Jordániai sivatagi öntözés
Öntözés a sivatagban

A mezőgazdasági öntözés egyre növekvő vízhiányhoz és az ökoszisztémát károsító hatáshoz vezet. Az öntözés során a káros agrokémiai anyagok beoldódhatnak a vízbe és így bekerülhetnek a talajba. Szennyezik a felszíni és felszín alatti vizeket is.

A mezőgazdaság Európában a kivett vízmennyiség 24%-áért felelős. Ezenkívül a mezőgazdasági vízfelhasználás egyenetlenül oszlik el. Egyes dél-európai régiókban a mezőgazdaság felelős a kivett vízmennyiség több mint 80%-áért. A kivételi csúcsértékek nyáron jelentkeznek, amikor kevesebb víz áll rendelkezésre, és ez fokozza a káros hatásokat.

EK rendelet a víz megőrzésének érdekében: a mezőgazdasági vízhasználatok engedélykötelesek!

Öntözési célú vízhasználatra vonatkozó EK rendelet értelmében 2010. január 1-jétől a víz megőrzésének érdekében az öntözési célú vízhasználat csak az adott területre érvényes öntözési vízjogi üzemeltetési engedély birtokában lehetséges. A vízjogi üzemeltetési engedély – az engedélyben meghatározott feltételekkel és az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályokban hatósági előírásokban meghatározott kötelezettségek mellett – feljogosít a vízi létesítmény használatbavételére és az engedély érvényességi ideje alatt annak üzemeltetésére. Az ellenőrzés során az illetékes hatóság (MVH) az engedély meglétét és annak érvényességét vizsgálja. Amennyiben a gazdálkodó az öntözést szolgáltatásként veszi igénybe, és a cég rendelkezik érvényes engedéllyel, valamint a gazdálkodó megfelelő dokumentumokkal igazolni tudja, hogy a szolgáltatásukat igénybe vette, úgy az öntözési tevékenység megfelel az előírásoknak. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy az ügyfélnek az egységes kérelemben meg kell jelölnie azokat a táblákat, amelyeken öntözési tevékenységet kíván végezni. Abban az esetben, ha az ügyfél a kérelembenyújtási időszak után olyan táblán kezd mezőgazdasági célú öntözésbe (pl. aszály következtében), amelynél az egységes kérelmen ezt még nem tudta jelezni, akkor ennek tényét az egységes kérelem adatváltozás felületen pontosításként a későbbiek folyamán be kell jelenteni.