Szerves vegyületek

  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: DELETE FROM variable WHERE name = 'menu_rebuild_needed' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 538.
  • user warning: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') ORDER BY fit DESC LIMIT 0, 1' at line 1 query: SELECT * FROM menu_router WHERE path IN () ORDER BY fit DESC LIMIT 0, 1 in /usr/share/drupal/includes/menu.inc on line 315.
  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 'a:24:{i:0;i:125;i:1;i:63;i:2;i:62;i:3;i:61;i:4;i:59;i:5;i:58;i:6;i:57;i:7;i:56;i:8;i:31;i:9;i:30;i:10;i:29;i:11;i:28;i:12;i:24;i:13;i:21;i:14;i:15;i:15;i:14;i:16;i:11;i:17;i:10;i:18;i:7;i:19;i:6;i:20;i:5;i:21;i:3;i:22;i:2;i:23;i:1;}' WHERE name = 'menu_masks' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 519.
  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 'a:3:{i:0;s:18:\"menu-primary-angol\";i:1;s:10:\"navigation\";i:2;s:13:\"primary-links\";}' WHERE name = 'menu_expanded' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 519.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:578c7da3e7bcaec4817d598d2e56741b' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A szénvegyületek kémiáját nevezzük szerves kémiának. Önálló tudományágként való kezelését az indokolja, hogy a szén különleges tulajdonságából következően a szénvegyületek nagy számban léteznek. Az elemek és a természetben előforduló összes szervetlen vegyület száma kevesebb, mint ahány szénvegyületet ma ismerünk.</p>\n<p>A szerves vegyületeket főként négy elem alkotja: szén, hidrogén, oxigén és nitrogén. Fémek is előfordulhatnak a szerves vegyületekben, mint például a nátrium, a kálium, a magnézium, vagy a vas.</p>\n<p>A szerves vegyületek kialakulásakor a szén az egyetlen olyan elem, amelynek atomjai képesek korlátlan számban egymással összekapcsolódni. Így a szénvegyületekben hosszú láncok, illetve különböző nagyságú gyűrűk jöhetnek létre. A szén sajátsága az is, hogy atomjai egymással nemcsak egyszeres, hanem kettős, sőt hármas kötéseket is kialakíthatnak.</p>\n<p>Régen úgy gondolták, hogy a szerves vegyületeket csak az élő szervezet tudja előállítani, de ma már mesterségesen többet hoznak létre, mint ahány a természetben előfordul.</p>\n<p>A szerves vegyületeket különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk:</p>\n<p>1. Összetétel alapján:</p>\n<p>- szénhidrogének (csak szén és hidrogén atomokat tartalmazó vegyületek)<br /> - hetero atomot is tartalmazó szerves vegyületek (vagyis az összes többi szerves vegyület).</p>\n<p>2. A szénlánc jellege szerint:</p>\n<p>- nyílt láncú (nem gyűrűs, normális láncú úgynevezett el nem ágazó, illetve elágazó láncúak)</p>\n<p>- zárt láncú (vagyis gyűrűs).</p>\n<p>3. A szénatomok közötti kötések száma szerint:</p>\n<p>- telített szénhidrogének (a szénatomok között kizárólag egyszeres kötések)</p>\n<p>- telítetlen szénhidrogének (a szénatomok között legalább egy kettős vagy hármas kötés)</p>\n<p>- aromás szénhidrogének (gyűrűs molekulák).</p>\n', created = 1430130593, expire = 1430216993, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:578c7da3e7bcaec4817d598d2e56741b' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/share/drupal/modules/nodereference_url/nodereference_url.module on line 69.
  • user warning: Table './drupal/variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 's:64:\"3024f47feb210ffd64b1dd25d7d4a8b7dd4da32fac7fca51f1408effa9ba3050\";' WHERE name = 'drupal_private_key' in /usr/share/drupal/includes/bootstrap.inc on line 519.

A szénvegyületek kémiáját nevezzük szerves kémiának. Önálló tudományágként való kezelését az indokolja, hogy a szén különleges tulajdonságából következően a szénvegyületek nagy számban léteznek. Az elemek és a természetben előforduló összes szervetlen vegyület száma kevesebb, mint ahány szénvegyületet ma ismerünk.

A szerves vegyületeket főként négy elem alkotja: szén, hidrogén, oxigén és nitrogén. Fémek is előfordulhatnak a szerves vegyületekben, mint például a nátrium, a kálium, a magnézium, vagy a vas.

A szerves vegyületek kialakulásakor a szén az egyetlen olyan elem, amelynek atomjai képesek korlátlan számban egymással összekapcsolódni. Így a szénvegyületekben hosszú láncok, illetve különböző nagyságú gyűrűk jöhetnek létre. A szén sajátsága az is, hogy atomjai egymással nemcsak egyszeres, hanem kettős, sőt hármas kötéseket is kialakíthatnak.

Régen úgy gondolták, hogy a szerves vegyületeket csak az élő szervezet tudja előállítani, de ma már mesterségesen többet hoznak létre, mint ahány a természetben előfordul.

A szerves vegyületeket különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk:

1. Összetétel alapján:

- szénhidrogének (csak szén és hidrogén atomokat tartalmazó vegyületek)
- hetero atomot is tartalmazó szerves vegyületek (vagyis az összes többi szerves vegyület).

2. A szénlánc jellege szerint:

- nyílt láncú (nem gyűrűs, normális láncú úgynevezett el nem ágazó, illetve elágazó láncúak)

- zárt láncú (vagyis gyűrűs).

3. A szénatomok közötti kötések száma szerint:

- telített szénhidrogének (a szénatomok között kizárólag egyszeres kötések)

- telítetlen szénhidrogének (a szénatomok között legalább egy kettős vagy hármas kötés)

- aromás szénhidrogének (gyűrűs molekulák).