Káros mikroorganizmus

Káros mikroorganizmus

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

http://doctoroncall.wordpress.com/2009/07/21/
http://doctoroncall.wordpress.com/2009/07/21/
Betegséget okozó vírusok
http://www.shjyk.com.cn/images/picc4.jpg
http://www.shjyk.com.cn/images/picc4.jpg
Betegséget okozó baktériumok
http://tisztasag.files.wordpress.com/2009/09/lab.jpg
http://tisztasag.files.wordpress.com/2009/09/lab.jpg
Gombás betegségek
http://hu.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans
http://hu.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans
Candida gomba
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Monilia_laxa,_2006-08-24.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Monilia_laxa,_2006-08-24.jpg
Monília
http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/cucumber/downy_cuc.htm
http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/cucumber/downy_cuc.htm
Peronoszpóra

Amikor káros mikroorganizmusokról beszélünk, először az emberi szervezet betegségeit okozó baktériumokra, vírusokra, gombákra gondolunk. Azonban a mikroorganizmusoknak nem csak eféle káros hatásuk lehet!

Ételeinkbe kerülve bizonyos fajok az étel romlását okozzák, vagy olyan anyagokat termelnek, melyek veszélyesek az emberi szervezetre; Ezeket az anyagokat toxinoknak nevezzük és ételmérgezést okoznak.

Az élelmiszeriparban szintén gondot okozhat a gyártási technológiában használt mikroorganizmuskultúrák más mikroorganizmusok által történő "befertőződése", hiszen ez rossz irányba viheti el a gyártás biokémiai folyamatait. 

A gyógyszeriparban pl. a káros mikroorganizmusok olyan körülményeket hoznak létre, amelyben a szaporítani kívánt gyógyszertermelő mikroorganizmus nem képes növekedni, kudarcaba fullad a gyártás.

Fontos megemlíteni, hogy az adott mikroorganizmus hasznos vagy káros volta minden esetben attól függ, hogy mi a célunk a felhasználás során, milyen terméket szeretnénk előállítani.