Mikroorganizmusok pusztulása

Mikroorganizmusok pusztulása

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Hőpusztulási görbék
Hőpusztulási görbék
Hőpusztulási görbék
Mikrobapusztulás-nonlinearitás
Mikrobapusztulás-nonlinearitás
Mikrobapusztulás-nonlinearitás
Bacillus stearothermophilus
Bacillus stearothermophilus
Bacillus stearothermophilus
Autokláv
Autokláv
Sterilezés autoklávban

A mikroorganizmusok pusztulásának összefüggései elsősorban ipari folyamatok tervezése során kiemelkedőek, beszéljünk akár laboreszközök vagy tápoldatok sterilezéséről, hiszen egy-egy rosszul mikroba mentesített tápoldat sarzs mind kisléptékben mind nagyléptékű ipari fermentáció esetén tetemes veszteséget okoz. Az élelmiszeriparban történő tartósítási eljárások nagy hányada is (pl. konzervek sterilezése) ezen az eljáráson alapszik. Az egészségügyben is elengedhetetlen a megfelelő sterilitási szint (megfeleően steril oltóanyagok, orvosi eszközök biztosítása).

Csíramentesítésre a következő módszerek használhatóak:

- mechanikai módszerek: szűrés, centrifugálás, flotáció

- elektromágneses besugárzás: UV, röntgen, gamma-sugárzás

- kémiai módszerek: dezinficiálás

- hőhatás

A továbbiakban a hővel törénő csíramentesítéssel foglalkozunk részletesen.

 

Forrás: 

Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamatok, Műegyetemi Kiadó, 1998.