Mikroorganizmusok szaporodása

Mikroorganizmusok szaporodása

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Mikroorganizmusok szaporodási görbéje
Mikroorganizmusok szaporodási görbéje
Mikroorganizmusok szaporodása
Mikroorganizmusok bináris szaporodása
Mikroorganizmusok bináris szaporodása
Mikroorganizmusok bináris...
Bináris osztódás
Bináris osztódás
Sejtosztódás befűződéssel

A mikroorganizmusok számát az időben féllogaritmikusan ábrázolva, jellemző szaporodási görbét kapunk. A szaporodási görbe a következő szakaszokra osztható:

- lag fázis: ebben a szakaszban a mikroorganizmusok alkalmazkodnak a környezet körülményeihez, látszólag nyúgvó tenyészetet figyelhetünk meg, azonban a sejten belül rendkívüli intenzitással folyik a szapoodáshoz szükséges enzim- és struktúrfehérjék szintézise.

- a log vagy exponenciális növekedés szakaszában a fajlagos növekedési sebesség maximális, a mikroorganizmusok szaporodása kiegyensúlyozott. 

- a stacionárius fázisban a sejtszám növekedése megáll.

- hanyatló fázis: a limitáló szubsztrát (tápanyag) elfogyása, helyhiány vagy esetleg a toxikus, gátló metabolitok (anyagcseretermékek) feldúsulásának köszönhetően a sejtszám drasztikusan csökkeni kezd, a mikroorganizmusok pusztulása figyelhető meg.

A mikroorganizmusok szaporodására hatással vannak a környezeti paraméterek, mint például a tápközeg összetétele, hiszen az adott mikroorganizmusnak a számára esszenciális szubsztrátoknak megfelelő minőségben és mennyiségben, valamint a sejt számára felvehető és metbolizálható formában kell jelen lennie. Az egyik legfontosabb limitáló szubsztrát az oxigén! Minden mikroorganizmus rendelkezik hőmérséklet és pH-optimummal, mely a legkedvezőbb a szaporodásához. Ebben az esetben inkább hőmérséklet és pH tartományról beszélhetünk. A tápközegben megtalálható szerves vegyületek, a tápközeg ionerőssége is befolyásoló tényező a szaporodásra nézve.

Binárisan osztódó mikroorganizmusok esetén a sejtszám a generációk számával exponenciálisan nő a következő összefüggés alapján: X=X 0×2n , ahol n a generációk száma, X és X 0  pedig a csíraszám és a kiindulási csíraszám.

Mindezt az idővel és a generációs idővel kifejezve: n=t/tg, ahol n a generációk száma, t az idő, tg pedig a generációs idő, vagyis a sejt szaporodásának ciklusideje. 

A sejtszám a generációs idővel kifejezve: X=X 0×2t/tg