Elemkörforgalmak a földi ökoszisztémában

Elemkörforgalmak a földi ökoszisztémában

Szerző: 
Gruiz Katalin

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

szénkörforgalom
szénkörforgalom
Szénkörforgalom a földi ö...
Nitrogénkörforgalom
Nitrogénkörforgalom
Nitrogénkörforgalom a földi ö...
Kénkörforgalom
Kénkörforgalom
Kénkörforgalom a földi ö...
Metánkörforgalom
Metánkörforgalom
Metánkörforgalom a földi ö...
foszforkörforgalom
foszforkörforgalom
Foszforkörforgalom a földi ö...
Foszforháztartás
Foszforháztartás
Vízi ökoszisztémák foszforhá...
tápanyagforgalom
tápanyagforgalom
Szárazföldi ökoszisztémák tá...
humifikáció
humifikáció
Humifikáció-holt szerves...

 Az ökológia tudománya a legkülönbözőbb méretű ökoszisztémák működését, törvényszerűségeit és jellemzőit, elsősorban az anyag- és energiaforgalmat, például a biogeokémiai ciklusokat tanulmányozza.

Az ökoszisztémák az élő és az élettelen koordinált együttműködését különböző fejlettségű és hatékonyságú rendszerekben oldják meg. Mikroméretű ökológiai rendszernek tekinthetőek néhány mikroorganizmus közösségét jelentő élőhelyek, például egy mikrobiológiai úton korrodeálódó vasfelület, a biológiai szennyvíztisztító biofilmje. Nagyobb léptékű ökoszisztémák a felszíni vízek és azok üledéke, vagy a szárazföldi ökoszisztémák, melyek középpontjában a talaj organominerális komplexumában élő biota jelenti az ökológiai rendszert. Legnagyobb léptékű ökológiai rendszer a „földi ökoszisztéma”, mely alatt a Föld teljes bioszféráját értjük és annak minden kölcsönhatását a litoszféra, a hidroszféra és az atmoszféra abiotikus elemeivel. A legmagasabb szintű szervezettség a közösségek együttműködése, kölcsönhatásai, homeosztázisa, anyag- és energiahasznosítása.

ÖKOSZISZTÉMA = BIOLÓGIAI + ABIOTIKUS

Az ökoszisztémák többet jelentenek, mint egy biológiai rendszer. Az ökoszisztéma több, mint a közösségek összes genetikai információja által meghatározott biokémiai potenciálon alapuló, evolúcióra képes rendszer, mert a biológiaihoz hozzáadódik az abiotikus rendszer, a fizikai-kémiai folyamatok és a termodinamikai háttér és a kettő elválaszthatatlan egységet képez.
Az ökológiai rendszerek önmagukat szabályozzák. A földi ökoszisztémák nyílt rendszerek. Ha nagyobb az anyagfelvétel, mint az anyagleadás, akkor anyagfelhalmozódás jellemzi a rendszert. Folyamatos anyagveszteség  elsivatagosodáshoz vezethet. Ezek a folyamatos veszteségek vagy felhalmozódások addig növekszenek, amíg be nem áll a bevételek és kiadások egyensúlya.

Forrás: 

Gruiz Katalin: Környezeti mikrobiológia és ökotoxikológia előadás