Szennyezett területek in-situ felmérése

Szennyezett területek in-situ felmérése

Szerző: 
Vaszita Emese

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Triad logo
Triad logo
A TRIAD hivatalos logója
Bizonytalanságok kezelése in situ felmérés során
Bizonytalanságok kezelése in situ felmérés során
Bizonytalanságok kezelése
Szennyezett területek in situ felmérése
Szennyezett területek in situ felmérése
Területfelmérés a Triáddal
Toka patak vízgyűjtőjének kockázati modellje (Gyöngyösoroszi bányaterület)
Toka patak vízgyűjtőjének kockázati modellje (Gyöngyösoroszi bányaterület)
Kockázati modell
Dinamikus munkastratégiák
Dinamikus munkastratégiák
Szennyezettség felmérése sztatikus és dinamikus módszerrel
Szennyezettség felmérése sztatikus és dinamikus módszerrel
Szennyezettség felmérése...
Gyors helyszíni mérési technikák - Direct push technológia
Direct push technológia
Kézi GPS
GPS rendszerek
Gyorstesztek
Gyorstesztek
Gyorstesztek
Kézi  XRF
Kézi XRF készülék
GIS eszközök
GIS eszközök
Adatbázisok
Adatbázisok
Adatok megjelenítése
Adatok megjelenítése
Szennyezettség megjelenítése
Szennyezettség megjelenítése
Szennyezettség 2-D és 3-D...

A környezetvédelmi analitikai módszerek fejlődése és a szennyezett területek kockázatcsökkentése terén szerzett ismeretek és tapasztalatok új megközelítést kívánnak a szennyezett területek felmérése, remediációja és bezárásával kapcsolatos döntéshozatalban. Ezt a megközelítést az amerikai EPA (Amerikai környezetvédelmi Hivatal) foglalta össze és TRIAD módszerként ismertette.

A TRIAD új paradigmát vezetett be a szennyezett területek in situ felmérése során felmerült bizonytalanságok kezelésére, a helyszíni döntéshozatalt támogató mintavételi terv elkészítésében és kivitelezésében.

Az in situ felmérés helyszíni döntéseit támogató TRIAD fő alkotórészei:

1. Szisztematikus terv (A döntéshozatal kulcspontjainak és folyamatának megtervezése)

2. Dinamikus munkastratégiák

3. Gyors, helyszíni mérési technikák

1. A szisztematikus tervezés megteremti az adott területre tervezett tevékenységek alapjait. A szisztematikus tervezés egy iteratív folyamat, mely során elkészül a döntéshozatal kulcspontjainak és folyamatainak terve, a terület kockázati modellje és a döntés bizonytalanságának felmérése a kockázati modell figyelembevételével.

2. A dinamikus munkastratégiák képezik a TRIAD második fő alkotórészét. A dinamikus munkastratégiák olyan stratégiák, melyek rugalmasan változtathatóak és adaptálhatóak a területen folyamatban lévő felmérési adatok függvényében, akár előre nem látható körülmények felmerülése esetén is. A TRIAD alkotórészeként a dinamikus munkastratégiák integrálhatók szinte minden esetben a szennyezett terület jellemzésére és remediációjára tervezett felmérési és monitoring tevékenységekbe. A TRIAD dinamikus stratégiái alkalmazhatóak például a teljes projekt stratégiára, a terület felmérése keretében tervezett mintavétel és analízis programra, a remediáció tervének elkészítésében, rövid- és hosszú távú monitoring tervre, területbezárási terv és minőségellenőrzéssel kapcsolatos tevékenységek során. A területre vonatkozó folyamatosan bővülő információkkal tisztázódnak körülmények, feloldódnak egyes bizonytalanságok és az információk segítséget nyújtanak a következő lépést érintő döntésekben.

3. A Triad harmadik fő alkotóeleme a gyors helyszíni mérési rendszerek (real-time measurement technologies system). A Triád kontextusában a gyors, azonnali helyszíni mérési rendszerek olyan analitikai vagy mérési technikákat jelentenek, melyek képesek a terepen végzett munkálatokat (területfelmérés vagy remediáció) előremozdítani és lehetőséget teremteni gyors helyszíni döntésekre. A gyors helyszíni mérési módszerekkel kapott eredmények befolyásolják az adatgyűjtést és a terepi mérések menetét. A TRIAD keretében a gyors mérési technológiák rendszerét az alábbi három szempont szerint osztályozzuk: mintavételezéssel kapcsolatos, analitikai vagy más mérési technológiákkal kapcsolatos és adatok elemzésével/döntéstámogatással kapcsolatos rendszerek. Például a mintavételezési technológiákhoz tartozik a direct push technológia, melyhez mintavevő szondák, szenzorok kapcsolhatók felszín alatti információszerzéshez. A GPS (Global Positioning System) segítségével gyorsan meghatározható a mintavétel helye a terepen. A gyors analitikai módszerekhez sorolható a hordozható XRF (röntgen fluoreszcensz) készülék, a hordozható gázkromatográf és tömegspektrográf (GC-MS) készülékek és technikák. Az adatok elemzésére és a helyszíni döntéshozatalt támogató rendszerek között meg kell említeni például az adatbázisokat, a térinformatikai rendszereket (GIS) és az adat- vizualizálási rendszereket.

A TRIAD alkalmazásával lényegesen csökken a szennyezett terület jellemzése és remediációja kapcsán végzett felmérési és monitoring munkák ideje és költsége a tradicionális megközelítéshez képes.