Környezetismereti képtár

Környezetismereti képtár

  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:08bad1cc29b586570d085c12264e0722' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A környezet élő és élettelen bonyolult kölcsönhatásán alapuló, dinamikusan változó rendszer, melynek megismerése messze nem teljes, inkább csak az elején jár. Ismereteink elsősorban kis kiterjedésre és rövid időre vonatkoznak, a térben és időben növekvő dimenziókkal kapcsolatban egyre hiányosabb a tudásunk, egyre inkább előrejelzésekre, becslésekre kényszerülünk, melyek pontosításához sincs ma még elég tudományos ismeret.</p>\n<p>Amit viszont már pontosan ismerünk, amit már feltárt a tudomány, azt sem alkalmazzuk a gyakorlatban. Ennek egyik oka, az, hogy&nbsp; a tudományos ismeretek lassan terjednek, az oktatás nem fordít elegendő gondot&nbsp; az alapismeretek elsajátíttatására, megértetésére. A másik ok, hogy az átlagember a tudósok dolgának tartja a környezet megismerését és \"irányítását\", saját maga nem elég tudatos. A legfőbb ok, hogy gyakran a tudás ellenére sem úgy működünk, ahogy azt a környezet megkövetelné. Ennek hátterében az áll, hogy a mai civilizációban az ember érdeke rövidtávon ellentétes a természet, a környezet érdekével. Fontosabb a gyár, az ipari termelés, a \"hatékony\" mezőgazdálkodás növényvédőszerekkel, műtrágyákkal, a kereskedelmi létesítmények, a közlekedés, mint a környezet.</p>\n<p>Hosszútávon persze megfordul a mérleg, ami rövidtávon egy-két év, vagy akár egy emberöltő alatt alig érződik, az több nemzedék után már az embert is akadályozza, lehetetlenné teszi a termelést, az életet, az egészséget. Gondoljunk az esőerdők kiirtására néhány évnyi talajhasználatért, a tisztítatlan szennyvizek folyókba engedésére, és a halak és a vízi élővilág kipusztítására néhány évtizednyi bányászatért vagy nehéziparért cserébe, vagy rengeteg műtrágya, növényvédőszer vizekbe engedésre, a füstgázok levegőbe engedésére az ökoszisztéma és ma már egyértelműen az ember egészségéért cserébe.</p>\n<p>Ha tudtuk volna, talán más irányba tereltük volna a fejlődést, konkrétan egy-egy terület fejlesztését. Amíg nincs tudás és nincs érezhető érdek (például az emberi egészség vagy az ökoszisztéma épségének megtartása), addig rossz döntések születnek.</p>\n<p>A KÖRINFO-képtár alapismeretek mátrixa, a környezetismereteket képeskönyv formájában összegző táblázat azt a célt szolgálja, hogy áttekintést kapjunk a védendő, hasznosítható értékekről, a veszélyekről, a veszélyes anyagokról, a kockázatokról, hogy mindennapi döntéseinkbe és a szakemberek által meghozott döntésekbe beépüljön ez a tudás. És mindezt élvezhető és szemléletes formában igyekszünk tálalni, sok-sok képpel illusztrálva.</p>\n', created = 1558276356, expire = 1558362756, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:08bad1cc29b586570d085c12264e0722' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:52bab3bd07cc9eb2830c36f409f8b4e5' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p><a href=\"http://www.nfu.hu\"><img src=\"/drupal/sites/all/themes/enfo/images/hu_umft_kicsi1.png\" /></a></p>\n', created = 1558276356, expire = 1558362756, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '1:52bab3bd07cc9eb2830c36f409f8b4e5' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:9f993161d3d06b0a890015b9e994e92c' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>©Krata Kft. 2009 | <a href=\"http://drupal.org/\" target=\"_blank\" title=\"drupal\">drupal.org</a> | <a href=\"/drupal/sitemap\" title=\"honlaptérkép\">Honlaptérkép</a></p>\n', created = 1558276356, expire = 1558362756, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:9f993161d3d06b0a890015b9e994e92c' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '4:057a29da9101874c74e346301afa81a0' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<object><embed height=\"100\" src=\"/drupal/sites/all/themes/enfo/flash/banner2.swf\"></embed></object>', created = 1558276356, expire = 1558362756, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '4:057a29da9101874c74e346301afa81a0' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
Szerző: 
BME ABÉT

A környezet élő és élettelen bonyolult kölcsönhatásán alapuló, dinamikusan változó rendszer, melynek megismerése messze nem teljes, inkább csak az elején jár. Ismereteink elsősorban kis kiterjedésre és rövid időre vonatkoznak, a térben és időben növekvő dimenziókkal kapcsolatban egyre hiányosabb a tudásunk, egyre inkább előrejelzésekre, becslésekre kényszerülünk, melyek pontosításához sincs ma még elég tudományos ismeret.

Amit viszont már pontosan ismerünk, amit már feltárt a tudomány, azt sem alkalmazzuk a gyakorlatban. Ennek egyik oka, az, hogy  a tudományos ismeretek lassan terjednek, az oktatás nem fordít elegendő gondot  az alapismeretek elsajátíttatására, megértetésére. A másik ok, hogy az átlagember a tudósok dolgának tartja a környezet megismerését és "irányítását", saját maga nem elég tudatos. A legfőbb ok, hogy gyakran a tudás ellenére sem úgy működünk, ahogy azt a környezet megkövetelné. Ennek hátterében az áll, hogy a mai civilizációban az ember érdeke rövidtávon ellentétes a természet, a környezet érdekével. Fontosabb a gyár, az ipari termelés, a "hatékony" mezőgazdálkodás növényvédőszerekkel, műtrágyákkal, a kereskedelmi létesítmények, a közlekedés, mint a környezet.

Hosszútávon persze megfordul a mérleg, ami rövidtávon egy-két év, vagy akár egy emberöltő alatt alig érződik, az több nemzedék után már az embert is akadályozza, lehetetlenné teszi a termelést, az életet, az egészséget. Gondoljunk az esőerdők kiirtására néhány évnyi talajhasználatért, a tisztítatlan szennyvizek folyókba engedésére, és a halak és a vízi élővilág kipusztítására néhány évtizednyi bányászatért vagy nehéziparért cserébe, vagy rengeteg műtrágya, növényvédőszer vizekbe engedésre, a füstgázok levegőbe engedésére az ökoszisztéma és ma már egyértelműen az ember egészségéért cserébe.

Ha tudtuk volna, talán más irányba tereltük volna a fejlődést, konkrétan egy-egy terület fejlesztését. Amíg nincs tudás és nincs érezhető érdek (például az emberi egészség vagy az ökoszisztéma épségének megtartása), addig rossz döntések születnek.

A KÖRINFO-képtár alapismeretek mátrixa, a környezetismereteket képeskönyv formájában összegző táblázat azt a célt szolgálja, hogy áttekintést kapjunk a védendő, hasznosítható értékekről, a veszélyekről, a veszélyes anyagokról, a kockázatokról, hogy mindennapi döntéseinkbe és a szakemberek által meghozott döntésekbe beépüljön ez a tudás. És mindezt élvezhető és szemléletes formában igyekszünk tálalni, sok-sok képpel illusztrálva.