Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák

Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák

Szerző: 
KÖRINFO

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Escherichia coli
Escherichia coli
Escherichia coli
Enterobacter sp.
Enterobacter sp.
Enterobacter sp.
Vibrio cholerae
Vibrio cholerae
Vibrio cholerae
Vibrio fischeri
Vibrio fischeri
Vibrio fischeri tenyészet
Vibrio fischeri
Vibrio fischeri
Vibrio fischeri lumineszkáló...

Az új, genetikai rokonság alapján történő osztályozási rendszer a Gram-negatív fakultatív anaerob pálcákat a Gamma-proteobaktériumok osztályába sorolja. A Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák csoportjába kisméretű, Gram-negatív pálca alakú sejtek tartoznak, melyek a sejtet minden irányban örülvevő (peritrich) elhelyezkedésű ostorokkal (flagellumokkal) mozognak, vagy helyhez kötöttek. Aerobok és fakultatív anaerobok lehetnek. Kemoorganotróf metabolizmus során mind légző (respirációs), mind pedig erjesztő (fermentációs) anyagcsere is lehetséges. A nitrátokat nitritté redukálják. Két család, az eneterobaktériumok és a vibriók családja tartozik ide. Az eneterobaktériumokat, amint azt nevük is mutatja,az emberi és állati bélflóra tagai alkotják. Ezek között vannak hasznosak és károsak, betegségeket okozók (patogének).

Család I.: Enterobacteriaceae

Nemzetségek: Escherichia, Enterobacter

Escherichia: egyenes pálcák, melyek a sejtet minden irányban örülvevő (peritrich) flagellumokkal mozognak, de az is lehet, hogy nincs flagellumuk. Az Escherichia coli melegvérű állatok bélrendszerében található, fontos indikátor élőlény, jelenléte az ivóvizekben, élelmiszerekben és a környezetben fekális eredetű szennyeződésre utal.

Enterobacter: pálcák, melyek peritrich flagellumokkal mozognak, citrát és acetát az egyedüli metabolizálható C-forrásuk.

Család II.: Vibrionaceae

Nemzetségek: Vibrio, Aeromonas, Plesiomonas, Photobacterium, Lucibacterium

– Vibrio: rövid, csavarodott pálca, melyen egyetlen polárisan elhelyezkedő flagellum találhtó. Gram-negatív. Anyagcseréje lehet fermentatív vagy oxidatív is. Fakultatív anaerob. A Vibrio fischeri fajt ökotoxikológiai tesztekben tesztorganizmusként alkalmazzák.

Forrás: 

Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (nyolcadik kiadás)