Korrozív anyagok

Korrozív anyagok

Szerző: 
BME-ABÉT

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Korrozív anyagok piktogramja
Korrozív anyagok tárolására...
Föld alá sűllyeszetett gá...
Fűtőolaj tartály kilyukadása...
Szárazelem korróziója
Formaldehid
Formaldehid

Korrozív anyagoknak nevezzük azokat, melyek a velük érintkező anyagokat tönkreteszik, roncsolják, irreverzibilisen károsítják. Bármilyen felületet érhetnek és károsíthatnak, így a tárgyakon kívül az ember bőrét, szemét, bőr alatti kötőszövetét, belélegezve tüdőszövetét, lenyelve gyomornyálkahártyáját. A bőrre kerülő korrozív anyagok kis koncentrációban un. irritáló anyagok. A globálisan harmonizált egységes cimkézés (GHS) a korrozív és az irritáló anyagokra ugyanazt a szimbólumot használja: két

Korróziót ártalmatlan anyagok, például a víz és az oxigén is okozhatnak, gondoljunk csak a vas korroziójára, a rozsda keletkezésére. Ilyenkor a színvas oxidálódik, és sokkal nagyobb térfogatú vas(III) oxid keletkezik, az eredeti anyag pedig elvékonyodik, meggyengül, végül pedig átlyukad. Csövek, tartályok lyukadását, eresztését, csőtörést eredményez.

Korróziót okozhat az ivóvíz vagy az ipari víz keménysége, vagy a vízben élő mikroorganizmusok, például a vasat oxidáló vasbaktériumok, vagy a csővezetékekben, csatornákban élő tiobacilluszok, melyek a kénhidrogént vagy a szulfidokat kénsavvá oxidálják. Ez a híg kénsav oldat erősen korrozív lehet, megmarja fémet vagy a szennyvízcsatornák betonját.