A nagy csendes-óceáni szemétfolt (The Great Pacific Garbage Patch)

A nagy csendes-óceáni szemétfolt (The Great Pacific Garbage Patch)

Szerző: 
KÖRINFO, Sági Katalin

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Partra vetett hulladék
Partra vetett hulladék
Óceáni áramlások
Óceáni áramlások
A Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt
A Nagy Csendes-óceáni Szemé...
A szemétfolt mérete
A szemétfolt mérete
A szemétfolt területén kihalászott műanyagdarabok
A szemétfolt területén kihalá...
Elpusztult albatrosz gyomrában talált műanyaghulladék
Elpusztult albatrosz gyomrá...
Műanyag degradációja a környezetben
Műanyag degradációja a környezetben
Töredező műanyag
Hálóba gabalyodott teknős
Hálóba gabalyodott teknős
Elpusztult Laysan-albatrosz fióka
Elpusztult Laysan-albatrosz...
Szeméttel körbevett Laysan-albatrosz
Szeméttel körbevett Laysan-...

Az óceánok szemétszigeteinek vizsgálati eredményei alátámasztják azt, hogy hatalmas mennyiségű műanyagszemét kavarog az Északi-Csendes-óceán és az Észak-Atlanti-óceán áramlási rendszerében.
A tengeráramlatok az óceánok vizének nagymértékű és állandó jellegű mozgási folyamatai. Az öt legnagyobb szubtrópusi áramlat az Északi-Csendes-óceánban, a Déli-Csendes-óceánban, az Észak-Atlanti-óceánban, a Dél-Atlanti-óceánban, és az Indiai-óceánban található.

Miután a műanyaghulladék bekerült az óceánba (akár a szennyvízcsatornákból, folyókból, vagy a partokról), végül valamelyik tengeráramlatban köt ki, hogy aztán az örvénylő szemétleves részévé váljon. Logikus módon sokkal egyszerűbb lenne megtisztítani az óceánokat, ha összefüggő hulladékszigetekről lenne szó, de a szemét sajnos túlságosan szét van szóródva a felszínen. Az áramlatok eltakarítják a szemetet a partokról, emiatt jobban kéne ügyelnünk arra, hogy ne kerüljön több műanyagszemét az óceánba.

Az a legbiztosabb megoldás, ha összegyűjtjük a partra mosott szemetet, mielőtt az visszakerülne a vízbe és még komolyabb problémát okoz a halak, tengeri madarak és egyéb vízi élőlények számára, hiszen ők összetévesztik az apró szemét galacsinokat a táplálékukkal, vagy fennakadnak a kiselejtezett halászhálókon.

A Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt rövid leírása, keletkezésének körülményei, hatása a tengeri élővilágra képeken is látható a fotóalbum képein.

A "Heal the Bay"  filmjét is megnézheted Egy nájlonszatyor élete címmel. A nájlonszatyor Los Angelesben született, és viszontagságos útján eljutott a nagy csendes-óceáni szemétszigetre, ahol a mai napig is boldogan él.