Endomikorrhiza-gombák, vagy VAM-gombák (Glomeromycota)

Endomikorrhiza-gombák, vagy VAM-gombák (Glomeromycota)

Szerző: 
Gruiz Katalin

A képekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást.

Diavetítés indítása

Az endomikorrhiza kapcsolat
Az endomikorrhiza kapcsolat
Az endomikorrhiza kapcsolat
Glomeromycetes
Glomeromycetes
Glomeromycetes

Az endomikorrhizák egyik jellegzetes megjelenési formája, amikor a növényi sejtekbe belépő gombafonalak megvastagodásokat (vezikulumokat) és elágazó képleteket (arbuszkulumokat) képeznek. Ezt Vezikuláris Arbuszkuláris Mikorrhizának vagy röviden VAM-nak nevezzük.

Az endomikorrhiza-gombák (Glomeromycota) jellegzetes tulajdonságuk, hogy arbuszkuláris mikorrhizát képeznek növényekkel. A zárvatermők gyökerében binárisan elágazódó arbuszkulumokat képeznek, egy kizárólagos szimbiózis keretében, amit mikorrhizának hívnak. Az arbuszkulumok a gomba és a gazdanövény közötti tápanyagcsere fő színhelyei. A legtöbb endomikorrhiza-faj hólyag alakú, megduzzadt struktúrákat is alkot a gyökerekben, melyek valószínűleg a gomba anyagcseretermékeinek a tárolására szolgálnak, ezeket vezikulumoknak hívják.

A növények - beleértve a mohákat, harasztokat, nyitvatermőket és zárvatermőket -, 80-90 %-a él mikorrhizás kapcsolatban.

Ivartalanul szaporodnak, sarjsejtek (blasztospórák) növesztésével.

Az endomikorrhiza-gombák törzsét egy osztályra, Glomeromycetes és ezen belül 5 rendre bontják: Archaeosporales, Diversisporales, Paraglomerales, Glomales, Glomerales.