Hulladékok környezetmenedzsmentje

Hulladékok környezetmenedzsmentje

  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:5d86a044fd896b5957ab8cdc544b8d03' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A hulladékok menedzsmentjét európai és magyar jogszabályok támogatják.</p>\n<p>A hulladékok keletkező mennyiségét, fajtáit, gyűjtési és hasznosítási módjait szigorúan regisztrálják és ellenőrzik, tehát ezekből az adatokból készült statisztikák hű képet adnak az ország helyzetéről.</p>\n<p>Ezekre az adatokra alapozva tudja a környezetmenedzsment irányítani a hulladékok kockázatának és költségének csökkentését és a lehető legnagyobb hulladékmennyiség újrahasználatát, hasznosítását a lerakás helyett.</p>\n<p>A környezetmenedzsment élesen elhatárolja a veszélyes és nem veszélyes hulladékokra vonatkozó tevékenységeket. A hulladékok veszélyes vagy nem veszélyes voltát a hulladék eredetétől, típusától , besorolásától függően előre meghatározza és egységes európai osztályozási rendszerbe sorolja (EWC kód).</p>\n<p>Azok a hulladékokat viszont, melyek nyersanyag vagy alapanyagként ismét hasznosításra kerülnek a REACH-törvény hatálya alá tartoznak, tehát ugyanúgy kezelik őket kockázat szempontjából, mint bármely más vegyi anyagot vagy keveréket vagy terméket.</p>\n<p>Tehát az újrahasznosított hulladékot vegyi anyagként \"menedzseljük\".&nbsp; Célunk, mindenütt a világon, hogy minden hulladékot újrahasznosítsunk. Ebből következik, hogy minden hulladékot anyagnak vagy terméknek&nbsp; kéne tekinteni és aszerint kezelni. Ez biztosítaná, hogy a lehető legnagyobb mennyiség újrahasznosuljon.</p>\n<p>A hulladéktörvények viszont nem ezt követelik, ezzel tulajdonképpen gátolják a hulladékok újrahasznosítását. A két koncepció harmonizálására sürgősen szükség lenne.</p>\n<p>A hulladékok veszélyessége a bennük lévő vegyi anyagoknak vagy káros mikroorganizmusoknak köszönhető. Mivel a hulladékokat nem érdemes előre meghatározott módon kezelni, legalábbis, ha újra fel akarjuk őket használni, hanem anyag vagy termékként, azért a veszélyességén kívül mindig meg kell nézni a felhasználás körülményei között adódó kockázatot és azt kell kezelni.&nbsp; A vegyi anyagokhoz hasonlóan figyelmeztetésekkel, korlátozó intézkedésekkel a kockázatot elfogadható szinten kell tartani és akkor bármilyen hulladék hasznosítható.</p>\n<p>Ha teljesülne a hulladékok felhasználásuktól függő, helyszínspecifikus kockázatán alapuló megítélése,&nbsp; akkor majdnem minden veszélyes és nem veszélyes hulladékot lehetne hasznosítani, elvileg. A ma még kevéssé létező technológiai megoldások meg fognak születni, ha megnyílik a hasznosítás lehetősége a hulladékok előtt.</p>\n', created = 1558645880, expire = 1558732280, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:5d86a044fd896b5957ab8cdc544b8d03' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '1:52bab3bd07cc9eb2830c36f409f8b4e5' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p><a href=\"http://www.nfu.hu\"><img src=\"/drupal/sites/all/themes/enfo/images/hu_umft_kicsi1.png\" /></a></p>\n', created = 1558645880, expire = 1558732280, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '1:52bab3bd07cc9eb2830c36f409f8b4e5' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:9f993161d3d06b0a890015b9e994e92c' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>©Krata Kft. 2009 | <a href=\"http://drupal.org/\" target=\"_blank\" title=\"drupal\">drupal.org</a> | <a href=\"/drupal/sitemap\" title=\"honlaptérkép\">Honlaptérkép</a></p>\n', created = 1558645880, expire = 1558732280, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:9f993161d3d06b0a890015b9e994e92c' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '4:057a29da9101874c74e346301afa81a0' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 26.
  • user warning: Table './drupal/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<object><embed height=\"100\" src=\"/drupal/sites/all/themes/enfo/flash/banner2.swf\"></embed></object>', created = 1558645880, expire = 1558732280, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '4:057a29da9101874c74e346301afa81a0' in /usr/share/drupal/includes/cache.inc on line 109.
Szerző: 
Gruiz Katalin

A hulladékok menedzsmentjét európai és magyar jogszabályok támogatják.

A hulladékok keletkező mennyiségét, fajtáit, gyűjtési és hasznosítási módjait szigorúan regisztrálják és ellenőrzik, tehát ezekből az adatokból készült statisztikák hű képet adnak az ország helyzetéről.

Ezekre az adatokra alapozva tudja a környezetmenedzsment irányítani a hulladékok kockázatának és költségének csökkentését és a lehető legnagyobb hulladékmennyiség újrahasználatát, hasznosítását a lerakás helyett.

A környezetmenedzsment élesen elhatárolja a veszélyes és nem veszélyes hulladékokra vonatkozó tevékenységeket. A hulladékok veszélyes vagy nem veszélyes voltát a hulladék eredetétől, típusától , besorolásától függően előre meghatározza és egységes európai osztályozási rendszerbe sorolja (EWC kód).

Azok a hulladékokat viszont, melyek nyersanyag vagy alapanyagként ismét hasznosításra kerülnek a REACH-törvény hatálya alá tartoznak, tehát ugyanúgy kezelik őket kockázat szempontjából, mint bármely más vegyi anyagot vagy keveréket vagy terméket.

Tehát az újrahasznosított hulladékot vegyi anyagként "menedzseljük".  Célunk, mindenütt a világon, hogy minden hulladékot újrahasznosítsunk. Ebből következik, hogy minden hulladékot anyagnak vagy terméknek  kéne tekinteni és aszerint kezelni. Ez biztosítaná, hogy a lehető legnagyobb mennyiség újrahasznosuljon.

A hulladéktörvények viszont nem ezt követelik, ezzel tulajdonképpen gátolják a hulladékok újrahasznosítását. A két koncepció harmonizálására sürgősen szükség lenne.

A hulladékok veszélyessége a bennük lévő vegyi anyagoknak vagy káros mikroorganizmusoknak köszönhető. Mivel a hulladékokat nem érdemes előre meghatározott módon kezelni, legalábbis, ha újra fel akarjuk őket használni, hanem anyag vagy termékként, azért a veszélyességén kívül mindig meg kell nézni a felhasználás körülményei között adódó kockázatot és azt kell kezelni.  A vegyi anyagokhoz hasonlóan figyelmeztetésekkel, korlátozó intézkedésekkel a kockázatot elfogadható szinten kell tartani és akkor bármilyen hulladék hasznosítható.

Ha teljesülne a hulladékok felhasználásuktól függő, helyszínspecifikus kockázatán alapuló megítélése,  akkor majdnem minden veszélyes és nem veszélyes hulladékot lehetne hasznosítani, elvileg. A ma még kevéssé létező technológiai megoldások meg fognak születni, ha megnyílik a hasznosítás lehetősége a hulladékok előtt.