Ösztogén-hatás mérése YES teszttel

Ösztogén-hatás mérése YES teszttel

Szerző: 
BME-ABÉT
CsatolmányMéret
YES (Yeast Estrogenic) teszt941.78 KB

A környezetünkben felhalmozódott vegyszerek és ipari adalékanyagok egy részéről kiderült, hogy az ösztrogén hormonhoz hasonló hatást gyakorolnak emberre és állatra. Ezek a vegyületek szennyezik ivóvizeinket, felszíni vizeinket és nemcsak az ember hormonrendszerére, hanem az ökoszisztéma egyensúlyára is beláthatatlan hatással vannak.
Ezeknek az újonnan gyanúba került  vegyületeknek a felismerése, hatásuk mérése mára rendkívül fontossá vált.  Ebben az E-tanfolyamban a potenciális ösztrogén-hatás kimutatására alkalmas, egyszerű és gyors módszert mutatunk be, mely azon alapul, hogy egy ismeretlen vegyület képes-e az ösztrogén-receptorhoz kapcsolódni. A bemutatott szűrő metodika alapján gyanússág vált vegyületekről pontosabb módszerekkel bizonyítani kell, hogy valóban hormonhatást fejtenek ki.

Forrás: 

Routledge, EJ és JP Sumpter (1996) Estrogenic activity of surfactants and some of their degradation products assessed using a recombinant yeast screen, Environmental Toxicology and Chemistry, 15, 241-248