Hidrogén hibrid erőmű

Hidrogén hibrid erőmű

Szerző: 
GK
CsatolmányMéret
Hybridkraftwerk_Broschuere_English385.68 KB

2011. novemberében Németországban átadták a világ első hidrogén-hibrid erőművét. A projekt célja bemutatni és igazolni, hogy lehetséges fenntartható módon megújuló energiaforrásokra alapozni az energiaellátást, úgy, hogy közben az biztonsággal ki is tudja szolgálni a piaci igényeket. A hibrid erőmű első ízben egyesíti a szél, a hidrogén és a biogáz alapú energiatermelés előnyeit.

A rendszer szíve egy 500 kW teljesítményű túlnyomásos elektrolízis tartály (jobbra fent), amelyből vagy üzemanyagcellás autóknak nyílik tankolási lehetőség, vagy pedig, biogázzal keverve két 350 kW-os teljesítményű erőműegységben termelnek energiát vele.

A három szélturbina által termelt rögtön fel nem használt elektromos áramot, CO2-mentes hidrogéntermelésre használják. A megtermelt hidrogén akkor kerül eltüzelésre, ha a hálózati villamos energia igény kielégítésére nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű szélenergia. A megtermelt és el nem használt hidrogént berlini és hamburgi töltőállomásokon értékesítik.

Az energiatermelő egység teljes beruházási összeg 21 millió €-ra rúgott. Összesen mintegy 5 GWh villamos és hőenergiát biztosít az üzem, utóbbi nyolcvan ház hőigényét fedezi.

A csatolt anyag az hidrogén hibrid erőművet ismerteti.

Magyar nyelven további információt talál a KÖRINFON, az alábbi linkeken:

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/12485

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/12484

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/etanfolyam/12481

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/etanfolyam/12480