CO2 megkötés kemence filterpor lerakókban

CO2 megkötés kemence filterpor lerakókban

Szerző: 
Vaszita Emese
CsatolmányMéret
CO2 megkötés kemence filterpor lerakókban.pdf54.39 KB

A CO2 megkötés az ipari kibocsátásból származó CO2 légkörből való kivonását és stabil formában történő megkötését, tárolását jelenti természetesen végbemenő vagy felgyorsított kémiai, geokémiai, biológiai, biokémiai vagy akár fizikai folyamatokkal.

A természetesen végbemenő karbonátosodás, a szilikát tartalmú ultramafikus kőzetek (olivin, forszterit tartalmú) mállási folyamata, amely során a légköri CO2 és a magnézium, valamint kalcium tartalmú szilikátok reakciója geológiailag stabil, környezeti szempontból ártalmatlan karbonátokat (kalcit és magnezit) eredményez.

Az ultramafikus kőzetekhez hasonló ásványtani összetételű és tulajdonságú ipari hulladékok és melléktermékek CO2 megkötő-képességét több kutató vizsgálta, ugyanakkor többen kitértek a folyamat ipari szintű felgyorsítására és alkalmazására.

A csatolt dokumentum összefoglalja amerikai kutatók munkáját (Huntzinger et al (2009) a cementgyártás mellékterméke, a lerakókban elhelyezett porszűrővel leválasztott kemence filterpor CO2 elnyelő képességének vizsgálata terén, különös tekintettel a hulladéklerakókban természetes körülmények között végbemenő karbonátosodásra, a nedvességtartalom és a CO2 koncentráció függvényében, a folyamat mesterséges felgyorsítása nélkül.

Forrás: 

DN Huntzinger, JS Gierke, LL Sutter, SK Kawatra, TC Eisele.(2009) Mineral carbonation for carbon sequestration in cement kiln dust from waste piles Journal of Hazardous. Materials. 168, 31–37 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19269085).