Fluor

Source of the photo: 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fluorine.jpg
Author of the description: 
Gruiz Katalin
Fluor

A fluor elemi állapotban nem fordul elő. Vegyületei kis koncentrációban nagyon elterjedtek.
A tengervíz literenként 1,2 mg fluoridot tartalmaz. A legfontosabb ásványa a folypát (CaF2). Kisebb-nagyobb mennyiségben mindenütt megtalálható az apatit (Ca5(PO4)2F). A 13. leggyakoribb elem a földkéregben, koncentrációja általában 950 ppm. A talajban  megközelítőleg 330 ppm található, de ez az érték 150-400 ppm között változhat. Van néhány terület, ahol elérheti a 1000 ppm-et és szennyezett talajban 3500 ppm-et is találtak már. A légkörben 0,6 ppb, de városi környezetben akár 50 ppb is lehet.

Az ásványi fluor évi termelése mintegy 4 millió tonna és az ásványi tartalékok körülbelül 120 millió tonnának felelnek meg. A fő bányászati területek Kína, Mexikó és Nyugat-Európa.

 

Élettani hatásai:

Kis mennyiségű fluor természetesen előfordul a vizekben, a levegőben, a növényekben és az állatokban. Ennek eredményeként az emberek ki vannak téve az élelmiszereken az ivóvízen és a belélegzett levegőn keresztül. Megtalálható bármilyen ételben, de viszonylag kis mennyiségben. Nagyobb mennyiség van a teában és a kagylóban. Elengedhetetlen nyomelem a szervezetben, a csontokban, a fogzománcban is jelen van. A fluor tartalmú fogrémek megvédik a fogakat a fogszuvasodástól. Túl nagy koncentráció felszívódása esetén azonban a fogak romlásához, csontritkuláshoz, a vesék, a csontok, az idegek és az izmok károsodásához vezet.
A fluor gáz mérgező hatása miatt, a munkahelyeken megengedett legnagyobb koncentrációja 0,2 mg/m3. Ez a gáz nagyon veszélyes, mivel nagy dózisban akár halált is okozhat, alacsony koncentrációban szem és orr irritációhoz vezet.

Hatása a környezetben:

Ha a fluor a levegőből a vízbe kerül, lerakódik az üledékben. A talajban pedig erősen kötődik a talajrészecskékhez. A környezetbe felhalmozódott fluort nem lehet megsemmisíteni csak átalakítani. A talajban felhalmozódhat a növényekben, a növények fluor megkötő képességét befolyásolják a vegyület típusa és mennyisége illetve a talaj tulajdonságai. Azok a növények, melyek érzékenyek a fluor expozícióra már alacsony koncentrációban is károsodást szenvednek, például lecsökken a növekedés. Túl sok fluorid a növényekben csökkenti a terméshozamot. A fluor-tartalmú növényeket fogyasztó állatok szervezetében felhalmozódhat a csontokban, ami fogszuvasodáshoz és a csontok pusztulásához vezet.