Klór

Source of the photo: 
http://vitaminbank.hu/klor.php
Author of the description: 
Gruiz Katalin
klór

A klór természetben csak más elemekkel kombinálva fordul elő, elsősorban nátriummal: konyhasó (NaCl), karnallit és szilvinit. A Föld óceánjainak sótartalmát elsősorban kloridok alkotják, a tengervíz tömegének mintegy 1,9%-a klorid ion. A talajban található klorid mennyisége a tenger távolsága szerint változik. A felső talaj átlagosan körülbelül 10 ppm-et tartalmaz.

 

Élettani hatásai:

A munkahelyi környezetben is előfordulhat klór expozíció. De a mosodákban és uszodákban dolgozó emberek körében, ahol fehérítenek és fertőtlenítenek általában nem lehetséges. Általában csak az ipari környezetben veszélyes. Hatása a mennyiségtől és az expozíció hosszától függ. Belégzés esetén mellkasi fájdalom alakul ki. Irritálja a bőrt, a szemet és a légutakat. Ezek a hatások valószínűleg nem fordulnak elő a környezetben megtalálható koncentrációtól.

 

Hatása a környezetben:

A élőlények szervezetében a klór egy esszenciális makroelem. A kloridionok a sejt töltésének beállításáért felelősek. A magasabb rendű növényeknél a kloropasztiszban koncentrálódik. A növények növekedése megáll, ha a kloridok mennyisége 2 ppm alá csökken a talajban, de ez ritkán fordul elő. A felső határ a tolerancia függvényében változik.