Klór

Source of the photo: 
http://vitaminbank.hu/klor.php
Author of the description: 
Gruiz Katalin
klór

Vegyjel: Cl

Rendszám

17

Atomtömeg

35.453 g/mol

Elektronegativitás

3.0

Sűrűség (20°C-on)

3.21*10 -3 g/cm3

Olvadáspont

-101 °C

Forráspont

-34.6 °C

Atomsugár

0.127 nm

Ionsugár

0.184 (-2) nm ; 0.029 nm (+6)

Izotópok

4

Elektronszerkezet

[Ne] 3s23p5

Első ionizációs energia

1255.7 kJ/mol

Második ionizációs energia

2298 kJ/mol

Harmadik ionizációs energia

3822 kJ/mol

Standardpotenciál

- 1.36 V

Felfedezte

Carl Wilhelm Scheele 1774-ben

 

A klórt 1774-ben fedezte fel Carl Wilhelm Scheele, aki tévesen azt gondolta, hogy oxigént is tartalmaz. Nevét 1810-ben Humphry Davy adta, aki kimutatta, hogy valójában egy elemről van szó.
A tiszta klór kétatomos sárgászöld színű gáz, a neve is a színére utal (chloros zöldessárgát jelent görögül). A gáz két és félszer nehezebb, mint a levegő, intenzív, kellemetlen, szúrós szagú és rendkívül mérgező. Folyékony és szilárd halmazállapotban erős oxidálószer, ezért fehérítésre és fertőtlenítőszerként alkalmazzák. Fertőtlenítő hatása baktériumölő tulajdonságán alapul, amelyet először Semmelweis Ignác, magyar szülészorvos alkalmazott eredményesen a gyermekágyi láz visszaszorításában.

Alkalmazások:

Fő felhasználási területei: víztisztítás, fertőtlenítőszerek, fehérítés, mustárgáz (harcigáz). Széles körben használják számos termék előállításához. Közvetlenül vagy közvetve alkalmazhatják papír termékek, fertőtlenítőszerek, színezékek, élelmi-, rovarirtó szerek, festékek, kőolajtermékek, műanyagok, gyógyszerek, textíliák, oldószerek gyártásánál. Az élelmiszeriparban E 925 kóddal említik. Felhasználják az ivóvíz tisztításánál baktériumok és egyéb mikroorganizmusok ellen. Az újrahasznosított papír előállításánál a tinta eltávolítására. Szerves vegyületek előállításánál is gyakran alkalmazzák, pl.: klorátok, kloroform, szén-tetraklorid és bróm kitermelése. Az iparban a klórt elsősorban szerves szintézisekben használják fel hajtógázok, tisztítófolyadékok és monomerek előállításához.