Kobalt

Source of the photo: 
http://www.periodictable.com/Samples/027.14/index.s12.html
Author of the description: 
Gruiz Katalin
kobalt

Kobalt a legnagyobb mennyiságben a Föld belsejében található, de a földkéregben és a felszíni vizekben is jelen van. Az átlagos szintje a talajban 8 ppm, vannak talajok, ahol mindössze 0,1 ppm és olyanok is, ahol akár 70 ppm lehet. A tengeri ökoszisztémában kobalt kékre van szüksége a zöld algáknak (cianobaktériumok) és egyéb nitrogénkötő szervezeteknek. A természetben elemi állapotban nem fordul elő, legtöbbször ércekben található meg. Általában nem bányásszák önmagában, hanem a nikkel és a réz melléktermékeként. Fő ércei smaltit (CoAs), kobaltit (CoAsS), skutterudit (CoAs3). A világ legnagyobb kobalt bányászati területei: Demokratikus Kongói Köztársaság, Kína, Zambia, Oroszország és Ausztrália, Finnország, Azerbajdzsán, Kazahsztán. Az éves kitermelése 17000 tonna / év.

 

Élettani hatásai:

A kobalt a környezetben elszórtan szinte mindenhol jelen van, így az emberek ki vannak téve a levegőben, a vízben és az élelmiszerekben található mennyiségnek. Nagyobb dózisban juthat a szervezetünkbe, ha a kobaltot tartalmazó vízzel vagy talajjal érintkezik a bőrünk. A talajból a kobaltot a növények és állatok felvehetik és felhalmozódhat a szervezetükben.

A kobalt az emberi szervezet számár nélkülözhetetlen nyomelem, a B12-vitamin központi atomja. A vérszegénység kezelésére használják a terhes nőknél, mivel serkenti a vérkeringést. A teljes napi bevitel változó, körülbelül 1 mg. Azonban a túl magas koncentráció károsíthatja az egészséget, asztmát és tüdőgyulladást is okozhat belélegezve. Ez főként azokat érinti, akik munkájuk során kobaltal dolgoznak.

A bányászati területek közelében a talaj nagyobb mennyiségű kobaltot tartalmaz, amit az ott termesztett növények gyökere felvesz. Ha a elfogyasztott növény nagyobb mennyiségű kobaltot tartalmaz a következő tünetek jelentkezhetnek: hányás és hányinger, látászavarok, szívproblémák, pajzsmirigy károsodása.

A radioaktív kobalt izotópok sugárzása is egészségügyi problémákhoz vezet. Előfordulhat hajhullás, hányás, vérzés, hasmenés, kóma és akár halál is. Használják sugárterápiában is rákos betegeknél a daganatok elpusztítására. Ezeknél a betegeknél is fellép a hajhullást, hasmenés és hányás.

 

 Környezeti hatásai:

A kobalt olyan elem, amely természetesen előfordul a környezetben, a levegőben, a vízben, a talajban, a kőzetekben, a növényekben és az állatokban. Az emberi tevékenység hatására kis mennyiségű kobalt kerül a környezetbe, ilyen tevékenység a bányászat vagy a kobalt tartalmú ércek feldolgozása és felhasználása vegyi anyagok előállítására. A radioaktív izotópok nem találhatóak meg a környezetben természetes körülmények között, de felszabadulnak a nukleáris erőművek üzemeltetésekor és nukleáris baleseteknél. Mivel viszonylag rövid a felezési ideje különösebben nem veszélyes.