Kalcium

Source of the photo: 
http://www.webelements.com/calcium/
Author of the description: 
Gruiz Katalin
kalcium

A kalcium az ötödik leggyakoribb elem. A földkéreg 3,64%-át kalciumvegyületek alkotják, a szárazföldi területeken szinte mindenhol megtalálható a Földön. Ez az elem alapvető fontosságú a növények és az állatok életében, alkotóeleme az állatok csontvázának, fogainak, a tojás héjának, megtalálható a korallokban és a talajban is. A tengervíz 0,15% kalcium-kloridot tartalmaz. Önmagában nem, többnyire vegyületeiben fordul elő például a mészkőben, a fluoritban, a gipszben és a cseppkövekben.

Minden élőlényben alapvető fontosságú a növekedéshez, a szövetek és a csontváz szerkezetét alkotja. A gerincesek csontjaiban kalcium-flourid, -foszfát és –szulfát formájában található meg.

 

Élettani hatásai:

A kalcium biogén elem, amely minden szervezet számára nélkülözhetetlen. A gerincesek testében a csontok és a fogak alapját alkotják a kalcium-sók. Előfordul azonban az izmokban, a vérben és más testnedvekeben illetve szervekben.

Megtalálható a tejben és tejtermékekben, de akár a zöldségekben is pl.: dió és bab. Az emberi csontváz és a fogak kialakulásában és az állapotuk megőrzéséhez alapvető fontosságú elem. A kalcium napi mennyiségének 800 - 1000 mg között kellene lennie,  ez az érték terhes nőknél 1500 mg. Hozzájárul a vesekő kialakulásához, ha a napi bevitt mennyiség 2,5 g felett van.

A kalcium hiánya az egyik legfőbb oka a csontritkulás (osteoporózis) kialakulásának. A csontritkulás olyan betegség, amikor a csontok rendkívül porózusak, gyorsan törnek és lassan gyógyulnak.

A kalcium fő forrása az emberi szervezetben a tej és a tejtermékek. Nagymennyiségű kalcium fordul elő a növények leveleiben és magvaiban, a dióban, spenótban, karfiolban, bab, lencse.

A csontok fejlődéséhez a kalcium és a magnézium együttes bevitele szükséges. Az ideális kalcium-magnézium arány 2:1-hez kellene legyen, vagyis ha 1000 mg kalciumot beveszünk, akkor 500 mg magnéziumot is be kell vinnünk a szervezetünk be. Néhány magnézium forrás: tengeri gyümölcsök, egész magvak, dió, bab, búza, zab és zöldségfélék.

 

Környezeti hatásai:

A kalcium-foszfid nagyon mérgező a vízi élőlényekre nézve.