Krakatau kitörése

Source of the photo: 
http://martianchronicles.files.wordpress.com/2008/08/vulcan-krakatau.jpg
Author of the description: 
Gruiz Katalin
www.enfo.hu

Krakatau az  Indonéz-szigetvilág ma is aktív vulkánja. A Krakatau vulkanikus sziget Indonéziában, a Szunda-szorosban, Jáva és Szumátra szigetei közt helyezkedik el. A nevet használják a szigetcsoportra, a fő szigetre (amelyet Rakata és Pralane néven is ismernek), illetve magára a vulkánra. Az írott történelem a vulkánnak több hatalmas – és katasztrofális következményekkel járó – kitörésére emlékszik.

A hírhedt 1883-as kitörés a hirosimai atombomba energiájának az ötezerszeresével, mintegy száz megatonnával robbantotta darabjaira a hegyet és a szigetet, több mint 25 köbkilométernyi sziklát és hamut lökött ki a vulkánból, és a történelemben feljegyzett legnagyobb hangkitörést produkálta: a robbanás zajára a 3100 kilométer távolságra elhelyezkedő ausztráliai Perthben az emberek felriadtak álmukból, sőt a mintegy 4800 kilométernyire lévő Rodriguez-szigeten, Mauritius közelében a fültanúk azt hitték, puskalövést hallanak. A légköri lökéshullám hétszer kerülte meg a földet, és még öt nappal később is érezhető volt.

A hivatalos feljegyzések szerint a kitörés legalább 36 147 embert ölt meg, elpusztított 165 falut és várost és súlyosan megrongált 132-t. Sokezren sérültek meg, főképp a pusztító kitörést követő szökőár következtében, amely végigsöpört az Indiai- és a Csendes-óceánon, és hatalmas pusztítást végzett Nyugat-Afrikában, Mexikóban és Latin-Amerikában.

A vulkánkitöréskor keletkező hamufelhő olyan hosszú időre elsötétítette az eget (kb. egy évre), hogy a tengerek jelentős mértékben lehültek. Ez a lehülés még 50–60 év elteltével is éreztette hatását, egyes modellszámítások szerint 60–80 évig is kompenzálhatta a globális felmelegedést.

Az emlékezetes kitörés Krakatau sziget kétharmadát eltörölte. Az 1927. óta történt újabb kitörések egy új szigetet építettek, amelyet Anak Krakataunak, Krakatau gyermekének neveznek.

A Krakatau 2007. május 31.-i kitöréséről készült filmfelvételt az alábbi webcímen nézhetjük meg:
http://www.youtube.com/watch?v=7Ya_KmcGf9Y

Source of description: 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Krakatau